Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 07. 2019. 11:52   >>  11:52 1

SZO UPOZORILA

Industrijska hrana za bebe ima previše šećera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da industrijska hrana za bebe često sadrži suviše šećera i da su etikete često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih.

"U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodat šećer ili druge zaslađivače", saopšteno je iz evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije.

Nalazi su donijeti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od pretjerane težine ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.

"Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom detinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj djeteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu", rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab, navodi se u saopštenju.

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i pretjerane težine kod Evropljana koja prijeti da preokrene trend produženja životnog vijeka.

Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji u nutricijentima.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namijenjenoj najmlađim.

Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.

Studija je takođe pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije, prodaju najmlađima.

Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest mjeseci, dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života i prema tome ni jedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara djeci mlađoj od šest mjeseci, navodi se u izvještaju.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smjernice SZO je ažurirala preporuke.

Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamjena za majčino mlijeko i preporučuje da se hrana za djecu staru od šest mjeseci do dvije godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena u kući.

Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe.

Na etiketama na slatkim pićima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mlijeku, i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju djeci mlađoj od tri godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније