Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

26. 07. 2019. 08:29 >> 08:28

ISTRAŽIVANJE

Ispijanje kafe u trudnoći šteti razvoju bebe

Ukoliko trudnice piju dvije ili više kafa u trudnoći rizikuju da oštete i onemoguće razvoj bebine jetre dok je ona još u stomaku.

Previše kofeina može da uspori razvoj ovog organa i da poveća rizik od toga da dijete dobije masnu jetru ili dijabetes kasnije u životu.

Istraživanje sprovedeno na pacovima pokazalo je da 120 mg kofeina dnevno dosta smanjuje hormon vitalan za razvoj jetre. Sličan efekat može da ima i na ljude, kada trudnica unosi mnogo kofeina.

Ispijanje kafe, čaja i sokova je navika koja je izuzetno popularna među trudnicama. Jedan od istraživača ipak tvrdi da istraživanje nije dovoljno jako kako bi trudnicama u potpunosti ljekari zabranili da piju kafu.

Istraživači sa Vuan Univerziteta u Kini testirali su njihovu teoriju tako što su davali kofein trudnim pacovima i testirali njihove bebe. Otkrili su da su oni kojima su davali kofein u dozi od 120 mg dnevno imali potomstvo sa zdravstvenim problemima. U istraživanju pacovima su davali kofein koji se nalazi u devet običnih šoljica kafe.

Ljekari preporučuju trudnicama da ne piju više od dvije šoljice kafe dnevno. Previše kafe može da dovede do male težine bebe na porođaju i da poveća šanse za pobačaj.

Kofein povećava hormon stresa kod majke i samim tim utiče i na dijete.

Nealkoholičarska masna jetra je stanje koje se javlja kada se u jetri gomilaju masti, a zdrava jetra ne bi trebala da sadrži masti ili ih ima malo. Ovo stanje se javlja kod ljudi koji su gojazni, piše Daily mail. Smanjuje se funkcija jetre i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci se slažu da je neophodno obaviti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako kofein djeluje na organizam majke i bebe dok je u stomaku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније