Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92.net, objavila B.B. ]

16. 10. 2019. 12:21 >> 12:19

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA

Hrskavica može da se regeneriše

Američki naučnici sa univerziteta "Djuk" objavili su rezultate studije koja pokazuje da hrskavica može da se obnavlja.

Zbog oštećenja hrskavice, mnogim pacijentima su svakodnevne obaveze, pa i obična šetnja nepremostive i veoma bolne prepreke. Do nedavno se smatralo da je njeno obnavljanje nemoguće, ali su američki naučnici opovrgli to mišljenje, što će svakako otvoriti nove mogućnosti za liječenje osteoartritisa.

Doduše, riječ je o ograničenim kapacitetima, ali dovoljnim da budu polazište za pronalazak novih načina u liječenju osteoartritisa.

Dosadašnje mišljenje zasnovano je na nedostatku krvi u hrskavici zglobova, zbog čega je njeno obnavljanje smatrano nemogućim.

Međutim, prema novim podacima, ključnu ulogu u procesu regeneracije nema krv, već molekularni proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljenih udova.

Ovaj proces je najefikasniji u gležnjevima, nešto manje u kolenima, a najmanje u kukovima, napominju naučnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније