Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

05. 11. 2019. 06:36 >> 06:35

NOVI METOD

Kina odobrila lijek od algi za Alchajmera

Kineske vlasti odobrile su novi lijek za liječenje Alchajmerove bolesti, a radi se o prvom odobrenom novom lijeku u zadnjih 17 godina koji ima potencijal za liječenje ovog kognitivnog poremećaja.

Lijek Oligomannate temelji se na morskim algama, a može se koristiti za liječenje blage do umjerene Alchajmerove bolesti, navodi se u izjavi kineske agencije za sigurnost ljekova. Odobrenje je, međutim, za sada još uvijek uslovno, odnosno lijek je pod strogim nadzorom i može se povući s tržišta u slučaju bilo kakvih opasnih nepredviđenih nuspojava, piše CNN.

Ljekovite morske alge

Liječnički tim koji stoji iza ovog novog preparata, koji predvodi Geng Meiyu s Medicinskog instituta Kineske akademije nauka, saopštio je kako ih je za istraživanje ljekovitih svojstava morskih algi nadahnula činjenica da ljudi koji ih konzumiraju imaju malu učestalost pojave Alchajmerove bolesti.

Efikasnost lijeka potvrđena je tokom kliničkog ispitivanja koje je sprovela farmaceutska kompanija Green Valley sa sjedištem u Šangaju. Testiranja su sprovedena na 818 pacijenata i pokazalo se da Oligomannate može statistički da poboljša kognitivne funkcije osoba oboljelih od Alchajmera za samo samo četiri sedmice.

Alchajmer glavni uzročnik demencije

"Ovi rezultati unapređuju naše razumijevanje mehanizama koji igraju važnu ulogu u razvoju ove bolesti i koji ukazuju na to da razvoj budućih terapija treba usmjeriti na "mikrobiom crijeva", rekao je neurolog Filip Šeltens iz kompanije Green Valley.

Smatra se da Alchajmerova bolest, koja počinje gubitkom pamćenja, a eskalira do teškog oštećenja mozga, uzrokuje 60 do 70 odsto slučajeva demencije širom svijeta. Od demencije globalno oboli oko 50 miliona ljudi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније