Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 05. 2020. 11:20 >> 11:24

HOLANDSKI NAUČNICI

Otkrili antitijela koja blokiraju ulazak Kovida 19 u ćelije

Tim holandskih naučnika tvrdi da su otkrili antitijela koja sprečavaju korona virusu da uđe u ljudske ćelije što bi zapravo moglo dovesti do razvoja lijeka.

 

Science Daily piše da je riječ o istraživačima iz Medicinskog centra Erasmus Univerziteta u Utrehtu i Harbur Biomeda (HBM). Naime, oni su saopštili da su identifikovali kompletno ljudsko monoklonsko antitijelo koje zapravo sprečava da koronavirus (SARS-CoV-2)prodre u ćeliju.

Rad je tačno nazvan "Ljudsko monoklonsko antitijelo koje blokira infekciju SARS-CoV-2".

To otkriće je objavljeno na web stranici Nature Communications i ovo bi se moglo smatrati početnim korakom u razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprečavanje bolesti COVID-19.

Koronavirus je svjetska pandemija koja se brzinom proširila i njime je globalno zaraženo više od 3,3 miliona ljudi, a preminilo više od 235.000.

Prema riječima koautora istraživanja Berend-Jana Boscha, neutralizirajuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok zaraze u zaraženoj osobi, pomoći "čišćenje" od koronavirusa ili zaštititi nezaraženu osobu koja bude izložena virusu.

"Ova karakteristika antitijela u unakrsnoj neutralizaciji veoma je zanimljiva i sugeriše da može imati potencijal u ublažavanju bolesti izazvanih korona virusima koji će nastati u budućnosti", kazao je Jan Bosch.

Ono što je posebno važno istaći je činjenica da je antitijelo korišteno u ovom istraživanju potpuno ljudsko, što ustvari omogućava da se ubrzano nastavi razvoj lijeka i smanje potencijalne nuspojave povezane s imunitetom.

"Ovo je revolucionarno istraživanje. Potrebno je još mnogo rada da se procijeni efikasnost ovog antitijela, ali vjerujemo da naša tehnologija može doprinijeti rješavanju ove najhitnije potrebe javnog zdravlja i mi to nastojimo ostvariti slijedeći nekoliko drugih istraživačkih puteva", kazao je ljekar Jingsong Wang, osnivač i izvršni direktor HBM-a.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela je u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu "humanizirana" kako bi se nakon toga mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je provedeno korišćenjem H2L2 transgene mišije tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније