Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

06. 10. 2020. 11:00 >> 11:06

NA TVOROVIMA EFIKASAN

Naučnici testirali sprej za zaštitu od korone

Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično mogao bi da pruži solidnu zaštitu od virusa Kovid 19, piše Dejli mejl.

Sprej je zasad ispitan na tvorovima koji su dan prije nego što su bili izloženi koronavirusu primili po dvije doze sredstva - vještački stvorene molekule koje podstiču rad imunološkog sistema.

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 odsto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti.

Preparat INNA-051 počeće da se testira na ljudima u naredna četiri mjeseca. Sredstvo je originalno razvijeno za zaštitu protiv virusa prehlade i gripa, ali još uvijek čeka odobrenje, jer zasad nije bez svake sumnje dokazano da djeluje.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da 'ubrzava' antivirusni odgovor u ćelijama u grlu zdravih volontera i onih koji pate od astme, kao i da kod miševa pruža produženu zaštitu od rinovirusa koji kod ljudi uzrokuju curenje iz nosa.

Ako se ovo sredstvo odobri, moglo bi da pruži dodatnu zaštitu za one koji su u pojačanom riziku od zaraze kovid 19 uključujući starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније