Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

08. 03. 2014. 15:33 >> 15:33
1

PREISPITAJTE SE

Da li unosite dovoljno kalijuma u organizam?

Možda ne znate dovoljno o kalijumu, a svakako bi trebalo. Važan je za mišićnu snagu, funkcionisanje nervnog i zdravlje kardiovaskularnog sistema, ističe nutricionista Dženet Bril. Ima ga u cvekli, bananama, avokadu, dinji, bijelom pasulju...

 

Međutim, čak i da unosite u organizam 4.700 mg, kolika je dnevna preporučena doza, može da se dogodi da ipak imate manjak ovog minerala. Zašto? Što više natrijuma konzumirate, to više kalijuma vaše tijelo odbacuje, kaže Brilova. Ako osjećate neki od ovih simptoma, neophodno je da odete kod ljekara i provjerite da li oskudijevate u tom važnom mineralu:

Konstantan umor

Svakoj ćeliji u tijelu potrebna je odgovarajuća količina kalijuma da bi funkcionisala. U suprotnom, stalno ćete osjećati zamor. Ako se na pragu proljeća osjećate malaksalo uprkos tome što dovoljno spavate, uzrok tome može da bude manjak kalijuma.

Visok krvni pritisak

Kalijum je važan za krvne sudove, kaže Brilova. Kada ga nema dovoljno, oni se sužavaju, a to dovodi do podizanja krvnog pritiska. Ako uglavnom jedete iz kesica i kutijica, odnosno prerađenu hranu, vjerovatno imate nizak nivo kalijuma, jer u čipsu, krekerima i svoj zamrznutoj hrani ima mnogo natrijuma. Iskorijenite ovu lošu naviku.

Slabost i grčenje mišića

Ovaj mineral igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Kada ga nema dovoljno, češće osećate bolove pa i spazam.

Ubrzan rad srca

Zastrašujuće je kada srce iznenada počne ubrznao da kuca bez nekog posebnog razloga. Mnoge stvari mogu da dovedu do toga, a nizak nivo kalijuma jedan je od njih.

Malaksalost i vrtoglavice

Nedostatak kalijuma u organizmu može da uspori rad srca toliko da ćete pomisliti kako svakog trenutka možete da padnete. Naravno, i mnogi drugi faktori mogu da dovedu do vrtoglavica, tako da, kada se sa tim suočite, trebalo bi da odmah posjetite ljekara.

Nervoza

Kalijum je važan za zdravlje nerava, pa kada ga nema dovoljno, možda ćete osjetiti neprijatno peckanje, kao da vam tijelom prolazi struja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније