Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 03. 2013. 10:52 >> 10:45
2

UPOZORENJE

Do 2100. - Milijardu žrtava pušenja

Ukoliko svijet želi da spriječi da broj umrlih od posljedica pušenja do kraja vijeka premaši milijardu, duvansku industriju mora početi da tretira kao prijetnju javnom zdravstvu, poručili zdravstveni stručnjaci okupljeni na međunarodnom skupu na Harvardu.

 

"Jedina koja ima koristi od prenošenja pušačkih navika s jedne siromašne generacije na drugu je industrija duvana", upozorava Gregori Konoli, načelnik centra za globalni nadzor nad duvanom pri harvardskoj školi javnog zdravlja i predsjednik konferencije koja je u Bostonu okupila predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija poput EU, Afričke unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ovaj sastanak je istorijski korak prema pretvaranju pušenja u svijetu u prošlost", rekao je.

Zdravstveni stručnjaci poručili su s konferencije kako se kontrola nad duvanskim proizvodima mora uklopiti u programe UN-a i drugih razvojnih agencija širom svijeta, a zemlje pojedinačno moraju donošenjem zakona ne samo da zaštite zdravlje nacije, nego i da ograniče štetu koja je posljedica te industrije.

Konoli upozorava kako od posljedica pušenja štetu trpe sve industrije osim duvanske, a isto vrijedi i za ekonomije siromašnih zemalja i njihovo stanovništvo.

Skup je pozvao da se u središte svake odluke o trgovinskim sporazumima, koji uključuju duvansku industrij, postavi pitanje štetnih posljedica na zdravlje i da se ulože napori kako bi se broj pušača smanjio na manje od 5% stanovništva u svijetu do 2048.

Pušenje u zemljama u razvoju je već do sada odnijelo oko 100 miliona života.(PLIVAzdravlje)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније