Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 04. 2014. 23:51 >> 23:48
1

NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Zeleni čaj čuva zdravlje

Predsjednik Udruženja fitoterapeuta Turske Ekrem Sezik tvrdi da je konzumiranje 4-5 šoljica zelenog čaja veoma jeftina, ali efikasna terapija u borbi protiv slobodnih radikala koja štiti zdravlje srca i drugih vitalnih organa čovjeka.

Naglašavajući da je veliki broj istraživanja potvrdio koristi konzumacije zelenog čaja po zdravlje srca, krvnih sudova, smanjenja lošeg holesterola, Sezik je kazao da su antioksidansi iz zelenog čaja korisni za prevenciju brojnih drugih bolesti, pa i karcinoma.

Ističući da je zeleni čaj jedan od najvažnijih pomagača za zdrav život čovjeka, Sezik je kazao da zeleni čaj sadrži i veoma korisne polifenole katehin, flavanon, kofein i teanin.

Sezik je u pisanoj formi objavio i preporuku za spravljanje zelenog čaja u kojoj je naglasio da u roku od pet minuta iz kesice čaja u ključalu vodu pređe dovoljna količina katehina i drugih korisnih sastojaka.

„Limunski sok dodatno pospješuje oslobađanje sastojaka iz kesice čaja. Kesicu čaja prelijte ključavom vodom i u šoljici ostavite pet minuta. Kesicu potom odstranite, a u vodi će već biti dovoljne količine ljekovitih sastojaka iz čaja“, navodi se u uputstvu Sezika.

Podsjetivši da su i nedavna istraživanja naučnika potvrdila da aminokiseline i kofein iz zelenog čaja pozitivno utiču na umne sposobnosti, Sezik je kazao da su istraživanja pokazala iste rezultate i na životinjama i ljudima i da se i dalje radi na sličnim eksperimentima.

Ukazujući na činjenicu da narodi Dalekog istoka prednjače u konzumaciji zelenog čaja, Sezik je kazao da su i brojna istraživanja rađena upravo u tom dijelu svijeta i da su sva pokazala da je riječ o toplom napitku koji smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja, oboljenja respiratornog trakta, prostate, smanjuje nivo holesterola i ima pozitivan efekt na metabolizam čovjeka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније