Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

12. 12. 2023. 16:49 >> 16:50
Čitaj mi:

NEŽELJENE REAKCIJE

Istraživanje pokazalo da su alergije opasnije od pušenja

Istraživanje po prvi put jasno povezuje antitijela koja su proizvod reakcije na hranu sa ozbiljnim srčanim problemima.

Uobičajene alergije na hranu, kao što su neželjene reakcije na kikiriki ili na određene mliječne proizvoide, mogu povećati smrtnost od kardiovaskularnih problema, čak u većoj mjeri nego pušenje, navodi se u upravo publikovanoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji, prenosi danas Science Daily.

Rizik od alergija na hranu po zdravlje srca pacijenta takođe je isti ili veći nego što su rizici od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili reumatoidnog artritisa, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno nekoliko hiljada ispitanika.

Ustanovljeno je da su u najvećoj opasnosti od kardiovaskularnih komplikacija osobe čiji organizam proizvodi antitijela, kao reakciju na hranu, ali koje nastavljaju sa unošenjem tih namirnica u organizam.

Blizu 15 odsto ljudi, kao reakciju na navedene vrste hrane, u organizmu proizvodi antitijela koja izazivaju alergijske reakcije, navodi član istraživačkog tima Džefri Vilson.

Dodaje da je potrebno još ispitivanja s obzirom na to da kod nekih pacijenata nije bilo nikakvih alergijskih reakcija uprkos tome što su se u njihovom tijelu formirala antitijela na određenu vrstu namirnica.

To istraživanje po prvi put jasno povezuje antitijela koja su proizvod reakcije na hranu sa ozbiljnim srčanim problemima i u skladu je sa rezultatima predhodnih ispitivanja koja ukazuju na ozbiljnu vezu između alergijskih upala i kardiovaskuilarnih tegoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније