Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ N1 ]

04. 03. 2024. 22:22 >> 22:21
Čitaj mi:

NOVA STUDIJA

Bebe rođene u pandemiji razvile "fascinantnu" zaštitu

Izolacija uvedena tokom pandemije kovida dovela je do promjena u mikrobiomu kod novorođenčadi koje su ih možda zaštitile od alergija, pokazuje nova studija irskih naučnika, piše Sky News.

Naučnici otkrivaju značajne razlike u razvoju crijevnog ekosistema odojčadi rođenih kada su na snazi bila ograničenja fizičkog distanciranja, u poređenju sa bebama rođenim prije korona virusa.

Irski naučnici su otkrili da bebe koje su odgajane kada su na snazi bila ograničenja poput fizičkog distanciranja zbog koronavirusa imaju više korisnih mikroba dobijenih od svojih majki nakon rođenja, što bi moglo djelovati kao odbrana od bolesti.

Naučnici vjeruju da je to dovelo do toga da "pandemijske bebe" imaju manje alergijskih stanja, u poređenju sa bebama prije kovida.

Nalazi, objavljeni u časopisu "Allergy", naglašavaju koristi za zdravlje crijeva za mlade kao rezultat izolacije tokom kovida-19, uključujući niže stope infekcije i posljedičnu upotrebu antibiotika i produženo trajanje dojenja.

Ekosistem prirodnih bakterija u crijevima, poznat kao mikrobiom, ima ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Istraživači su analizirali uzorke stolice 351 bebe rođene u prva tri mjeseca pandemije, upoređujući ih sa grupom prije pandemije.

Uzorci stolice su uzimani u dobi od šest, 12 i 24 mjeseca, a alergotestiranje je urađeno u dobi od 12 i 24 mjeseca. Studija je istakla značajne razlike u razvoju mikrobioma beba rođenih tokom karantinskog perioda u poređenju sa bebama prije pandemije.

Istraživanje je pokazalo da je samo oko pet odsto beba u izolaciji razvilo alergiju na hranu do prve godine, u poređenju sa 22,8 odsto u grupi prije kovida. Manje infekcija zbog neizloženosti klicama takođe je smanjilo potrebu za antibioticima, koji ubijaju dobre bakterije, prenosi N1 Zagreb.

Samo 17 odsto beba iz izolacije trebalo je antibiotike do navršenih godinu dana. U grupi prije pandemije, 80 odsto odojčadi je uzimalo antibiotike do 12 mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније