Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

16. 06. 2014. 11:40 >> 11:41

BUDITE OPREZNI

Ne zanemarujte ove simptome

Mnogi simptomi raka se manifestuju u već poodmakloj fazi. Ipak, postoje rani znaci raka koji ženama promaknu. Ukoliko budete znali koji su to simptomi moći ćete da se javite doktoru na vrijeme i adekvatno krenete s liječenjem.

 

Iznenadno krvarenje 

Čak iako brzo prestane, trebalo bi da se javite doktoru, pogotovo ako ste stariji. Velike količine krvarenja mogu biti prvi signal leukemije. Krvarenje desni, bez jasnog uzroka može značiti da se krv ne zgrušava kako treba, što je još jedan od znakova, objavio je portal Health.yahoo.net. 

Takođe, krvarenje iz rektuma ili krv u stolici često se protumači kao simptom hemoroida. Ipak, ljekari bi ovakve simptome trebalo da shvate mnogo ozbiljnije, jer oni mogu biti simptom raka debelog crijeva.

Neuobičajeno krvarenje iz vagine na primjer, između ciklusa ili tokom seksualnog odnosa vezuje se za rak grlića materice. Ukoliko žena primijeti i pretjerano krvarenje u toku ciklusa obavezno bi trebalo da se javi ljekaru. 

Oticanje i bol 

Otečeni limfni čvorovi ili grudvice oko vrata, pazuha ili prepona trebalo bi ispitati od strane ljekara, jer su to često znaci da se tijelo  bori protiv infekcije. Bezbolni čvorići u ovim oblastima mogu biti znak leukemije, dok paušalni ispod pazuha mogu biti signal raka dojke. Ukoliko se grudvice zadrže duže od dvije nedjelje obavezno se javite ljekaru. 

Bol u karlici i stomaku i nadutost su povezani sa mnogo dijagnoza zbog čega se o onim ozbiljnijim rijetko i razmišlja. Ali kada nelagodnost nije dio vašeg mjesečnog ciklusa ili menstruacija traje duže od nekoliko dana, to može biti znak raka jajnika i morate se obavezno javiti ljekaru. 

Crvene, otečene i osjetljive grudi mogu biti simptom raka dojke. Ukoliko primijetite neke neobične promjene na dojkama, uključujući crvenilo obavezno se javite svom ljekaru. 

Problemi s disanjem i gutanjem 

Kratak dah ili šištanje mogu biti rani znaci raka pluća i trebalo bi to prijaviti ljekaru ako se simptomi nastave više od dvije nedjelje. Oboljeli od raka pluća često opisuju da se simptomi nalik astmi javljaju dan nakon neke aktivnosti. 



Loš kašalj ili bol u grudima kao kod bronhitisa, može biti znak nekoliko vrsta raka, uključujući tumore pluća i leukemije. Teškoće pri gutanju ili dugotrajan osjećaj da morate da pročistite grlo može biti znak jednjaka ili raka grla. U nekim slučajevima može se javiti neobičan osjećaj pritiska pri gutanju.

Problemi sa želucem 

Iznenadan gubitak kilograma može biti simptom nekoliko vrsta kancera. Pošto postoji nekoliko razloga iznenadnog gubitka kilograma bez držanja dijete javite se ljekaru kako biste na vrijeme otkrili u čemu je problem. Hronični bolovi u stomaku i grčevi mogu biti znak raka debelog crijeva, pankreasa i jetre. Ovakve simptome često izazivaju manje ozbiljna stanja, ali lakše je posjetiti doktora i uvjeriti se lično. 

Promjene na koži i noktima 

Promjene u izgledu bradavica ili iscjedak mogu biti rani znaci raka dojke. Promjene koje nastaju podrazumijevaju i otupjelost bradavica, ona postaje obrnuta ili se okreće na stranu. Takođe, možete osjetiti i svrab. 

tamne mrlje, mladeži ili biljezi koji mijenaju boju ili oblik mogu biti rani znak raka kože. Neobjašnjive rane koje ne zarastaju ili nastavljaju da krvare su takođe mogući znaci raka kože. Rano otkrivanje raka može umnogome da olakša liječenje. 



Tamne pruge, tačkice ili pukotine koje se prostiru duž noktiju takođe mogu biti simptomi raka kože ispod nokta. Bijele tačkice na noktima se smatraju normalnim, ali nokti koji rastu na dolje mogu biti simptom raka pluća. 

Temperatura 

Groznice ili infekcije koje traju duže vrijeme ili se ponavljaju mogu biti znak leukemije, kada koštana srž proizvodi abnormalne vrijednosti bijelih krvnih zrnaca. Tolike količine istiskuju zdrava krvna zrnca što ih onda čini manje efikasnim u borbi protiv infekcija. 

Ne odugovlačite 

“Uložili smo napredak u liječenju mnogih kancera, ali to ne može zamijeniti važnost ranog otkrivanja. Na primjer, rak kože je jedan od najsmrtonosnijih posebno kada metastazira, ali kada se dijagnostifikuje u najranijim fazama 95 odsto pacijenata živi bez raka i u narednih deset godina”, kaže Sioban Linč, onkolog. 

"Ljekari često ne uzimaju rak kao mogućnost dijagnoze, posebno kod mladih žena. Ako imate simptome koji su uporni i brinu vas, javite se ljekaru. Niko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih. Niko neće biti bolji advokat za svoje zdravlje od vas samih”, dodaje on. 

Osluškujte svoje tijelo i prepoznajte kada je trenutak da se javite ljekaru. Sve što vas muči duže od dvije nedjelje znak je da morate da se javite ljekaru. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније