Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 03. 2013. 09:14 >> 09:16

ISTRAŽIVANJE

Bez zuba, kao bez srca

Rezultati istraživanja pokazala da gubitak zuba utiče na nekoliko rizičnih faktora, poput pušenja, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, koji se povezuju sa bolestima srca.

Analizom stomatološke dokumetacije oko 16.000 osoba iz 39 zemalja, američki naučnici došli su do zaključka da ljudi koji sebi dozvole da ostanu bez zuba imaju slabije srce. Čak 40 odsto ispitanika je imalo manje od 15 zuba, 16 odsto nije imalo zube uopšte, dok je 25 odsto ispitanika patilo od krvarenja desni.

Što su ispitanici imali manje zuba, to je kod njih bio izraženiji nivo štetnog enzima koji podstiče upalu i stvrdnuće arterija. Naučnici su, takođe, napomenuli da je sa manjim brojem zuba povezan i visok nivo drugih rizičnih faktora koji su povezani sa srčanim bolestima poput LDL holesterola i visokog krvnog šećera i krvnog pritiska.

Studija je pokazala da su osobe s manjim brojem zuba sklonije i dijabetesu, dok je krvarenje desni povezano s većim nivoom holesterola i krvnog pritiska.

Iako je studija pokazala jasnu vezu između gubitka zuba i bolesti srca, istraživači dodaju kako im i dalje nije najjasnije šta tu vezu uzrokuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније