Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Novosti.rs ]

02. 04. 2015. 08:38 >> 08:35

TOKOM DANA

Evo koliko povrća je potrebno djeci

Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije ovakve šolje. Važno je da izbor povrća bude raznovrstan.

Povrće je neizostavni dio jelovnika za djecu. Ipak, zbog opiranja određenim namirnicama, roditelji muku muče da ih na ovakav način ishrane privole. Imajući na umu da je povrće rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, stručnjaci savjetuju da roditelji svojim primjerom navedu mališane na zdravu ishranu.

To znači da bi mame i tate trebalo da svakodnevno jedu povrće pred djecom, uživaju dok grickaju svježu šargarepu, celer ili kuvani brokoli. Mališani vole prelive, pa možete da "maskirate" povrće u razne sosove ili da ga ubacite krišom u špagete. Isto tako, možete da servirate u vidu grickalica, za to je idealna svježa šargarepa isječena na tanke štapiće. Ko ima uslove, može djeci da dozvoli da zasade "svoje povrće", ili da pomažu u branju, jer će ga tako zavoljeti.

Zavisno od uzrasta, svakoga dana bi djeca trebalo da u organizam unesu određene količine povrća. Za mališane od dvije do tri godine neophodna je šolja (2,5 dl) isjeckanog svježeg povrća dnevno. Ali, ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dvije ovakve šolje. Djeci od četiri do osam godina potrebna je šolja i po povrća.

Djevojčice od 9 do 13 godina trebalo bi da unesu dvije šolje, a dječaci istog uzrasta dvije i po. Količina povrća se razlikuje i za djevojčice i dječake između 14 i 18 godina. Djevojčicama je za normalan razvoj i zdravlje organizma potrebno dvije i po šolje povrća, a dječacima tri.

Veoma je važno da izbor povrća tokom nedjelje bude raznovrstan, odnosno da bude zastupljeno zeleno (brokoli, zelje, spanać, zelena salata), bijelo (celer, karfiol, krompir, luk), narandžasto i crveno (šargarepa, paradajz). Nikako ne smiju da se izostave mahunarke - kukuruz, grašak, pasulj, boranija, kao ni tikvice ili krastavac.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније