Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

25. 05. 2013. 22:51 >> 23:04

FINALE LIGE ŠAMPIONA

Bajern prvak Evrope

Bajern je kompletirao sezonu iz snova, savladao Borusiju sa 2:1 u finalu Lige šampiona i osvojio petu titulu prvaka Evrope. Meč koji će Evropa pamtiti po fudbalu bez imalo kalkulacija, sa šansama koje su se smjeljivale kao na traci, riješio je Roben golom dva minuta prije kraja i tako skinuo sa sebe etiketu "gubitnika".

Tako je fudbal još jednom pokazao koliko je nepredvidljiv. Titulu Bavarcima donio je čovjek koji je tokom čitave karijere loše igrao mečeve za trofej, ali je Roben dočekao svojih pet minuta i priredio veliku radost navijačima Bajerna. Istim onim, koji su mu zviždali nakon finala sa Čelsijem i poručivali mu da ode.

Hajnkes ide spokojan u penziju, a osim Robena i Bajern je skinuo jedno "prokletstvo", jer je tek u trećem finalu u posljednjih četiri godine stigao do trofeja.

Borusija sa druge strane, odigrala je još jedan sjajan meč, Klopovi momci su po ko zna koji put odigrali bez straha, ali bilo je vidljivo, pogotovo u finišu da im fali iskustva za ovakve mečeve. Oni su međutim, svakako pobjednici, jer fudbal koji igraju ove sezone, vraća vjeru da ova igra neće postati "industrijska", odnosno da je napadački fudbal i igra za gol više budućnost "najvažnije sporedne stvari", a to je, uz nepredvidljivost ono zbog čega se ona voli.

75-90' Osim pobjedničkog gola Robena, u posljednjih 15 minuta viđene su dvije šanse za Bavarce. Alaba je demonstrirao svoj fenomenalni udarac. Vajdenfeler je ponovo bio na visini zadatka. Miler je izlazio sam na golmana Borusije, ali nije izdržao pritisak koji je pravio Subotić. Srbin mu je sve vrijeme bio na leđima, pa je Miler izgubio kontrolu nad loptom. Nakon gola bajern je rutinski sačuvao prednost i stigao do pete titule prvaka Evrope!

88' - Bajern je poveo kada su mnogi očekivali produžetke. Junak je Roben, koji je iskoristio smušenost odbrane Borusije i prošao između tri igrača, a onda ne baš sjajnim udarcem poslao loptu pored Vajdenfeldera u mrežu.

60-75' Osim izjednačujućeg gola, u ovom periodu je viđena velika šansa za Bajern, tačnije Milera. Njemački reprezentativac je nakon sjajnog prodora obišao i golmana Borusije, ali je slabo šutirao, a na loptu i prazan gol je natrčavao Roben, međutim, Subotić je odjednom iznikao i izbacio loptu ispred Robena u korner.

68' - Samo osam minuta je trajalo vođstvo Bajerna. Dante je potpuno nepotrebno napravio faul u svom šesnaestercu nad Rojsom, a jedanaesterac je na opšte iznenađenje izveo Gundogan. Turčin je poslao Nojera u jednu, a loptu u drugu stranu za izjednačenje.

60' - Tačno na isteku sat vremena igre, Bajern je poveo. Riberi je proigrao Robena u srcu šesnaesterca, Holanđanin je otišao mnogo ukoso, ali je uspio da centrira, preko Vajdenfelera, koji je izašao da mu skrati ugao, a Mandžukić dočekao loptu i sa par metara gurnuo loptu u praznu mrežu.

45-60' I na samom startu drugog dijela utakmice Bajern ima problema sa iznošenjem lopte. Vrijeme prolazi bez šansi i vrlo brzo će i jedni i drugi morati iznova da krenu sa napadima ka protivničkom golu. Bajern je zagospodario loptom ali to nije donijelo prilike, naprotiv. Ritam je u ovim momentima drastično opao i vjerovatno je najslabiji od početka.

Fenomenalno poluvrijeme u Londonu, bez obzira što nema golova. Golmani su u glavnim ulogama, a otvorena i tehnički gotovo savršeno dotjerana igra podsjeća sve ljubitelje fudbala, zašto su ova dva tima u finalu. Ostaje da se u drugom dijelu ovakva igra Bajerna i Borusije, na radost ljubitelja fudbala, nadogradi golovima, a „hladna“ glava u završnici akcija ili neka greška mogu biti odlučujući faktor.

30 - 45' Igra se rasplamsala. Rojs je sjajnim pasom izbacio Levandovskog u prostor, Poljak je zagradio Dantea, izašao ispred Nojera, ali mu je lopta malo pobjegla, pa je golman Bajerna padom u noge odbranio njegov šut. Minut kasnije, uzbuđenje na drugoj strani. Opet je Miler dao sjajnu loptu Robenu, ali se krilni igrač Bavaraca spetljao u završnici. Roben prijeti da postane tragičar meča – nakon jedne duge lopte, srećno je došao do lopte i ponovo izašao „jedan na jedan“ sa Vajdenfelerom, šutirao „punom“, ali pravo u golmana Borusije. To je bilo i posljednje uzbuđenje u prvom poluvremenu.

15 - 30' Dortmund nastavlja sa vrlo efektnom igrom. Novi udarac u okvir gola ekipe sa Vestfalena. Ovoga puta opasan je bio Rojs. Još jedna opasnost pred golom Bavaraca. Groskrojc je proigrao Bendera, koji šutira sa 15, 16 metara ali pravo u Nojera. Konačno se nakon 25 minuta oglasio i Bajern. Riberi je odlično centrirao, a Mandžukić tukao glavom sa pet metara, a Vajdenfelder krajnjim naporom izabcio loptu u korner. Nakon tog kornera pokušao je Havi Martinez, takođe glavom, ali je njegov šut pošao preko gola. Bavarci su se potpuno probudili. Miler je uposlio špicom Robena, koji izlazi sam na golmana Dortmunda, koji sjajno brani udarac Holanđanina.

1-15' Igrači Borusije, na početku, kako se moglo i predvidjeti, stoje vrlo visoko što, može da predstavlja veliki problem za igrače Bajerna, jer su Klopovi momci sjajno fizički pripremljeni. Borusija je i prva zaprijetila. Kuba je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali preko gola. Nakon dva minuta, velika šansa za „Žute“. Odličan centrašut Rojsa, Kuba je šutirao sa pet metara, ali je Nojer nogom odbranio.

1' Sudija Nikola Ricoli, inače arhitekta po zanimanju, označio je početak meča. Bajern nastupa u kompletnom sastavu, dok Borusiji fali Mario Gece, budući igrač Bajerna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније