Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ O.Z. ]

03. 06. 2017. 22:42   >>  00:32 3

MADRIĐANI ZA ISTORIJU

Real odbranio titulu, nastavljena dominacija

Fudbaleri Real Madrida odbranili su titulu evropskog šampiona pošto su večeras u finalu u Kardifu savladali Juventus sa ubjedljivih 4:1 (1:1).

Real je postao prvi tim koji se dvije godine za redom popeo na krov Evrope otkako se najkvalitetnije klupsko takmičenje igra u novom formatu od 1992. godine, a čak treći put u posljednje četiri godine.

"Kralj" je potvrdio dominaciju na Starom kontinetu, donijeće 12. trofej Lige šampiona u vitrine "Santjaga Bernabeua", po čemu je neprikosnoven.

S druge strane, Juventus je ostao na dva trofeja, izgubio je čak sedmo finale najjačeg klupskog takmičenja, pa će vjerovatno i zvanično postati sinonim za poraze u finalima Lige šampiona.

Zidanova četa je večeras, pred oko 75.000 navijača na stadionu "Milenijum", zasluženo slavila. Juventusu je pripalo samo uvodnih 20-ak minuta, kada su šutevima sa distance reflekse Kejlora Navasa testirali Gonzalo Iguain i Miralem Pjanić.

Ali upravo nakon terenske inicijative "Stare dame" Real je poveo, golom Ronalda u 20. minutu, nakon akcije sa Karvahalom.

Međutim, samo sedam minuta bio je u vođstvu. Mario Mandžukić je izjednačio nakon sjajnog akrobatskog poteza. Hrvat je nakon progiravanja Iguaina makazicama sa oko 15 metara matirao Navasa i vratio euforiju na tribini sa Juventusoviom navijačima.

Ipak, to je bilo najbolje što je Juventus večeras pokazao.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, da bi Real na startu nastavka zaigrao agresvinije, a pritisak mu se isplatio sa dva gola u tri minuta.

Prvo je Kazemiro u 61. minutu podjsetio kakav udarac ima i najavio trijumf svog tima. Brazilac je nakon odbitka iz Juventusovog šesnaesterca "raspalio" po lopti koja je an putu ka golu zakačila Samija Kediru i prevarila Bufona.

Juve nije uspijevao da poveže redove i iznese loptu na protivničku polovinu, šta su Madriđani iskoristili i preko Ronalda u 63. došli do dva gola prednosti.

Šampion Italije nije imao snage da odgovori, a Real je u finišu dotukao protivnika golom rezerviste Asensija u 90. minutu.

Junak 12. slavlja Madriđana u elitnom takmičenju ponovo je bio Kristijano Ronaldo, koji je proradio u finišu sezone kada je Realu bilo najpotrebnije. Portugalac je i večeras ispisao stranice istorije "Merengesa". Njegov prvi gol bio je 500. u istoriji Reala u Ligi šampiona, a u 63. minutu postigao je svoj ukupno 600. pogodak u svim takmičenjima.

Ujedno, pretekao je Lionela Mesija na vrhu liste strlijelaca ovosezonske Lige šampiona sa 13 golova, a takođe je popravio rekord po broju golova u evropskim takmičenjima - sada ih ima 105.

I tu nije kraj njegovim podvizima večeras, pošto mu je ovo treće finale LŠ u kojem bio strijelac. Ispred njega je jedino legendarni Alfredo Di Stefano koji je u dresu Reala sredinom priošlog vijeka tresao mreže u pet finala (1956, 1957, 1958, 1959, 1960).

Zanimljivo Juventus je večeras za 90 minuta primio više golova nego na prethodnih 12 mečeva u ovoj sezoni Lige šampiona.

TOK MEČA:

90+5' KRAJ MEČA, REAL JE ODBRANIO TITULU EVROPSKOG PRVAKA!!!

 

90' Sve je gotovo, Real vodi 1:4!!!

Gol postiže rezervista Asensio, mlada nada "kraljevskog kluba" i Real slobodno može da otvori šampanjac.

"Kraljevski klub" za koji minut će postati prvi tim koji je u eri Lige šampiona odbranio trofej, a ujedno popravio je rekord u broju osvojenih titula - 12.

89' Alvaro Morata dobija šansu u finišu da zaigra protiv bivšeg kluba. Kros uz ovacije odlazi na klupu.

84' Šampion Italije ostaje sa igračem manje u finišu. Kvardado je dobio drugi žut karton nakon što je odgurnuo Serhija Ramosa i mora u svlačionicu samo 15 minuta pošto je ušao sa klupe.

Navijači Reala već uveliko slave, Juve bez snage u finišu.

82' Asensio mijenja Iska.

82' Aleks Sandro je pokušao glavom nakon ubacivanja Alveša iz slobodnjaka. Međutim, bek Juventusa nije dobro zahvatio loptu pa nije bilo problema za Navasa.

78' Alegri pravi posljednju izmjenu. Lemina mijenja Dibalu koji se večeras bio neprimjetan.

77' Prva promjena kod Reala. Benzema izlazi iz igre, a na teren će Garet Bejl. Velšanin je dobio priliku da zaigra u svom rodnom gradu.

73' Igrači Juvea sve nervozniji, a Real se razigrao. benzema je nakon nekolioko driblinga  uposlio Ronalda, ali je ovaj put Portugalac bio neprecizan, šutirao je visoko preko gola. 

70' Druga izmjena kod Juventusa, ušao je Markizio umjesto Miralema Pjanića i odmah, nakon minut provoeden na terenu dobio žuti karton. Prethodno je žuti karton dobio i Aleks Sandro zbog prekršaja.

67' Alegri reaguje nakon dva primljena gola - ušao je Kvadrado umjesto Barzaljija.

64' Potop Juventusa u tri minuta - Real vodi 1:3!!!

Isplatio se pritisak Reala na startu nastavka.  Nakon greške odbrane "Stare dame" Modrić je sa desne strane ubacio na prvu stativu, Ronaldo je stigao prvi na nju i poslao je iza leđa Bufonu.

Napadač Reala nastavlja da popravlja statistiku - ovo mu je bio ukupno 600. gol u karijeri, u klupskoj i reprezentatvnoj karijeri.

Takođe, Portugalac je popravio rekord u broju golova u evropskim takmičenjim, ovo mu je bio 105. pogodak.

61' Real ponovo vodi - 1:2!!!!

Nakon karambola u šesnaestercu Juventusa lopta se odbila do Kazemira, Brazilac je šutirao "iz prve" a lopta je, nakon što je zakačila Kediru, prevarila Bufona i završila u mreži.

54' Modrić šutira sa 20-ak metara, negov snažan udarac bez problema zaustavlja Bufon.  

53' Brih je pokazao žuti karton i Toniju Krosu, zbog prigovora poslije faula nad Kedirom.

49' Real napada u uvodnim minutima nastavka. Prvo je probao Ronaldo, a potom je i Isko krenuo ka golu ali ga je fanstastično zaustavio Bonući i izbacio loptu u korner.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

Gledali smo uzbudljivih 45 minuta na stadionu "Milenijum" u Kardifu.

Juventus je bolje ušao u meč, igrao agresivnije i imao nekoliko pokušaja sa distance, ali je Real prvi zatresao mrežu. Naravno, mrežu je zatresao Ronaldo, nakon akcije sa Karvahalom, ali samo sedam minuta kasnije pogodak Portugalca poništio je Mandžukić, fantastičnim golom "makazicama".

Inače, Ronaldo je večeras postigao 500. gol Reala u istoriji u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.  Portugalcu je ovo treće finale LŠ u kojem je strijelac, a ovo mu je 11 gol ove sezone, čime se izjednačio sa Mesijem.

45+3' Kraj poluvremena  - 1:1

42' I Dani Karvahal se zbog grubog starta našao u bilježnici sudije Briha, treći žuti karton na meču.

33' Velika šansa za Real! Ronaldo je sa šest, sedam metar šutirao glavom nakon centaršuta sa desne strane, ali lopta odlazi malo pored lijeve stative. 

31' Serhio Ramos je dobio žuti karton.

27' Mandžukić sjajnim potezom vraća stvari na početak - 1:1!!! Kakva reakcija "Stare dame" - nakon samo sedam minuta rezultat je izjednačen. 

Nakon duge lopte sa skoro sredine terena Sandro je sa lijeve strane nabacio loptu u šesnaestarac, Iguain je ostavio loptu Mandžukiću, a hrvatski napadač pokazao akrobatske sposobnosti i "makazicama" pogodio mrežu Navasa sa petnaestak metara.

Fantastičan meč u Kardifu, ovo je jedan od naljepsih golova u finalima LŠ.

"Super Mario" je treći igrač koji je postigao gol u dva finala LŠ u dresu dva tima.

20' Real vodi 0:1!!! Strijelac je Kristijano Ronaldo, Portugalac nastavlja s važnim golovima u finišu sezone.

Branilac trofeja stiže do vođstva iz prve opasne akcije na meču. Karvahal se odlično ubacio po desnoj strani, poslao povratnu loptu ka Ronaldu, koji sa 12-13 metara preciznim udarcem šalje loptu u suprotni ugao. Bufon nemoćan.

Šok za Juve, koji bolje počeo meč, imao nekoliko dobrih pokušaja..

Ronaldo ispisuje nove stranice Realove istorije - ovo je 500. pogodak "kraljevskog kluba" u elitnom takmičenju.

Ujedno, Portugalcu je ovo 41. gol u sezoni, dok je u LŠ postigao 11, čime se izjednačio sa Mesijem na vrhu liste strijelaca.

15'  Real zasad bezopasan, Juve je agresivniji, pa napadači madridskog kluba ne dobijaju korisne lopte.

12' Prvi žuti karton na meču, Dibala je kažnjen nakon što je napravio faul da bi spriječio kontru Reala. 

7' Novi udarac Juvea sa distance. Miralem Pjanić je  sa oko 20 metara šutirao u lijevu stranu Navasovog gola, sjajna intervencija Kostarikanca.  

4' Juventus je "jače" ušao u meč. Iguain je probao snažnim udarcem sa 25 metara, ali nije bilo problema za Kejlora Navasa.

Argentinski napadač bio je u centru pažnje i minut ranije - Mandžukić je centrirao, a Iguain šutirao glavom sa desetak metara.

1' Finale u Kardifu je počelo. Na stadionu "Milenijum" je oko 74.000 navijača.

Meč na stadionu "Milenijum" je repriza finala iz 1998. kada je Real, golom našeg Predraga Mijatovića, osvojio trofej prekinuvši post dug 32 godine. Zanimljivo, sadašnji trener Reala, Zinedin Zidan tada je nastupao za italijanski tim.

Madriđanima je ovo treće finale u posljednje četiri godine, a drugo za Juve u posljednje tri.

Juventus je osvajao trofej dva puta 1985. i 1996, ali su izgubili u finalima čak šest puta, više nego bilo koji drugi tim. Od posljednje titule “Stara dama” je gubila četiri finala.

SASTAVI:

JUVENTUS (3-4-2-1): Bufon - Barzalji, Bonući, Kjelini - Alves, Pjanić, Kedira, Sandro - Dibala, Mandžukić - Iguain.

Klupa: Neto, Lihtštajner, Benatija, Asamoa, Markizio, Lemina, Kvardrado.

REAL (4-3-1-2): Navas - Karvahal, Varan, Ramos, Marselo - Kazemiro, Kros, Modrić - Isko - Benzema, Ronaldo.

Klupa: Kasilja, Naćo, Bejl, Kovačić, Asensio, Morata, Danilo. U protokolu dakle nema Hamesa, Pepea i Lukasa Vaskeza.

20.20 - Fudbaleri oba tima su trenutno na zagrijavanju...

20.14 - Pola sata pred početak utakmice, stadion u Kardifu ispunjen je do posljednjeg mesta. Krov je odavno zatvoren iz bezbjedonosnih razloga. Ovo će biti prvo finale Lige šampiona pod zatvorenim krovom.

20:10 - Poznati su sastavi ekipa, a jedino iznenađenje je što Zidan u tim nije uvrstio Hamesa Rodrigeza. Kolumbijac čak nije ni na klupi. Takođe, Zidan je u izostavio Bejla u startnoj postavi, prednost je ipak dao Isku. 

Masimilijano Alegri je izabrao najavljenu formaciju, sa pojačanom desnom stranom, pošto Andrea Barzalji igra beka, a Dani Alveš krilo.

Ispred stadiona "Milenijum" preprodavci su nudili navijačima da kupe ulaznice i za 1.500 eura

Uoči utakmice navijače je na stadionu zabavljao američki bend Blek Ajd Pis. Prošle godine prije finala u Milanu nastupala je Ališa Kiz.

Večerašnje finale Lige šampiona je prvo koje se igra pod zatvorenim krovom zbog bezbjednosti, poslije napada u Mančesteru u kome su poginule 22 osobe.

U Kardifu živi 350.000 ljudi i to je jedan od najmanjih gradova koji je bio domaćin najvažnije klupske utakmice.

 

Posjetioci Portala prethodnih sedam dana su glasali u našoj anketi i većina smatra da će Real osvojiti 12 evropsku krunu.

Prednost Mariđanima dalo je 66.7 odsto naših posjetilaca, dok je Juventusu glas dalo 33.3 odsto.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније