Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

12. 10. 2018. 21:51 >> 22:00

PODNIJETE OPTUŽBE

Devet osoba uhapšeno u Belgiji zbog prevara u fudbalu

Belgijske vlasti uhapsile su devet osoba u vezi s velikim finansijskim prevarama i istragom o namještanju fudbalskih utakmica.

Tri dana poslije operacije u devet belgijskih klubova i pretresa u sedam država, podnijete su optužbe za pripadanje kriminalnoj organizaciji, namještanje utakmica, pranje novca i korupciju, rekla je portparolka federalnog tužilaštva Venke Rogen.

Među privedenima su tri menadžera i jedan sudija iz najviše lige, prenio je Asošiejted pres.

Tužioci su naveli da se optužbe za namještanje mečeva tiču borbe za opstanak u elitnoj ligi prošle sezone i da ne obuhvataju velike klubove.

Agencija AFP je danas prenijela da je 19 osumnjičenih već optuženo, uključujući devet koji su u pritvoru.

Od 29 uhapšenih u Belgiji, deset je pušteno iz pritvora, a 19 privedeno istražnom sudiji koji ih je optužio za učešće u kriminalnoj organizaciji, za ilegalno bogaćenje ili pranje novca, izjavio je tužilac u petak u saopštenju.

Među devet pritvorenih su tri agenta igrača, među kojima Mogi Baje, bivši šef Sportinga iz Šarleroaa, predstavljen u medijima kao najmoćniji agent igrača u Belgiji.

Pritvoreno je i nekoliko direktora klubova, uključujući i finansijskog direktora Malena, jedan sudija, Bart Vertenten i bivši advokat kluba Anderleht.

Na slobodu je pušten Ivan Leko, trener FK Briža koji igra u Ligi šampiona, ali je optužen za pranje novca.

Zbog masovnosti skandala, belgijska druga liga odlučila je da se ovog vikenda ne igraju utakmice. U prvoj ligi nema utakmica zbog pauze za reprezentativni fudbal.

Istraga finansijskih malverzacija je trajala godinu dana, usredsrđena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte s mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež. Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje.

Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je juče, zajedno s menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Mođijem Bajatom.

Policija je prethodno sprovela skoro 60 racija širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u srijedu da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplijenila 800.000 eura za koje se sumnja da potiču od pranja novca iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније