Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

05. 06. 2019. 13:33 >> 13:33

KONGRES FIFA

Infantinu novi mandat

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino dobio je danas novi četvorogodišnji mandat.

Infantino je na Kongresu Fifa u Parizu povjerenje dobio aklamacijom kao jedini kandidat na izborima, pa će svjetsku kuću fudbala voditi do 2023.

"Za one koji me vole, za one koji me mrze. Ja danas volim svakoga", naveo je Infantino.

Infantino je prvi put izabran za predsjednika Fife 2016. godine u jeku najvećeg skandala u istoriji svjetske kuće fudbala i odlaska Sepa Blatera zbog umiješanosti u korupciju.

Infantino je rekao danas ranije da su iskorijenjeni skandali i korupcija iz te organizacije, uprkos tome što su je napustili brojni zvaničnici zbog neprikladnog ponašanja.

"Sjetite se u kakvom je stanju Fifa bila na tom kongresu. Posljednje tri godine i četiri mjeseca sigurno nijesu bili savršeni. Griješio sam, pokušavao da uradim neke stvari bolje, ali danas na dan izbora, niko ne priča o krizi. Niko ne govori o obnovi Fife od početka. Niko ne priča o skandalima. Niko ne priča o korupciji", rekao je Infantino.

Generacije fudbalskih lidera Sjeverne i Južne Amerike su sklonjeni sa funkcija 2016. godine, poslije istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svjetskom fudbalu.

Za vrijeme Infantinovog predsjednikovanja, četiri kontinentalne fudbalske organizacije izgubile su izabrane članove Savjeta Fifa zbog navoda o korupciji i finansijskim malverzacijama.



Potpredsjednik Fife Dejvid Čung iz Papue Nove Gvineje suspendovan je na šest i po godina, a Kveši Njantaki iz Gane dobio je doživotnu zabranu. Šeik Ahmad iz Kuvajta povukao je kandidaturu za reizbor, kada je nagovješteno da je kupio glasove. Rajnhard Grindel iz Njemačke je podnio ostavku.

Takođe, Etički komitet Fife je 2016. istraživao i Infantina, zbog korišćenja privatnih aviona, ali je oslobođen sumnji.

Na kongresu 211 članica Fife Infantino je rekao da je, u odnosu na Blaterovu eru, situacija preokrenuta.

"Ova organizacija je prešla iz toksičnosti, gotovo kriminalne, na ono što bi trebalo da bude - organizaciju koja razvija fudbal, organizaciju koja brine o fudbalu. Transformisali smo je u novu Fifu - organizaciju čiji su sinonimi kredibilitet, povjerenje, integritet, jednakost, ljudska prava", naveo je Infantino.

Pozdravljen je aplauzom delegata kada je rekao da su za vrijeme njegovog mandata rezerve Fife uvećane sa milijardu na 2,75 milijardi dolara.

"Ne trošimo ga na neke nepoštene poslove, niti je moguće napraviti skrivene isplate ili uraditi nešto neetički sa našim novcem. Nema više mjesta korupciji u Fifi. Nikada više", naveo je Infantino.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније