Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

04. 10. 2022. 19:29 >> 19:29

ZA SADA BEZ OTKRIVANjA PLANOVA

Ukrajina se priključuje kandidaturi Španije i Portugala za domaćina SP 2030. godine

Ukrajina će se priključiti zajedničkoj kandidaturi Španije i Portugala za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine.

Kako je danas naveo izvor agencije Asošiejted pres (AP), Ukrajina je dodata kandidaturi Španije i Portugala.

Španija i Portugal već tri godine rade na zajedničkoj kandidaturi.

Kandidatura tri zemlje biće objavljena u srijedu u štabu Evropske fudbalske unije (Uefa) u Nionu.

Predsjednik Fudbalskog saveza Ukrajine Anrdij Pavelko rekao je za AP da će otputovati za Švajcarsku povodom objave kandidature, ali je odbio da otkrije detalje projekta.

Vijest o dodavanju Ukrajine zajedničkoj kandidaturi Španije i Portugala prvi je objavio britanski Tajms.

Pavelko bi u srijedu trebalo da bude u pratnji predsjednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa i predsjednika Fudbalskog saveza Portugala Fernanda Gomeša. Sva trojica su članovi Izvršnog komiteta Uefa, a Rubijales i Gomeš su potpredsjednici.

Ukrajina je sa četiri grada bila kodomaćin Evropskog prvenstva fudbalskog 2012. godine zajedno sa Poljskom.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) nije navela kada će tačno izabrati domaćina Mundijala 2030. godine, ali je istakla da će odluka biti donijeta 2024. godine.

U glasanju će učestvovati oko 200 članica Fife.

Očekuje se da će se zajedno kandidovati i južnoameričke zemlje - Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Saudijska Arabija, koja gradi tesne veze sa Fifom i njenim predsjednikom Đanijem Infantinom, priprema kandidaturu sa Egiptom i Grčkom. Nije poznato da li će Uefa dozvoliti Grčkoj da učestvuje u rivalskoj kandidaturi.

Evropa je posljednji put bila domaćin Mundijala 2018. godine u Rusiji. Turnir će ove godine biti održan u Kataru, a 2026. godine, na kome će učestvovati 48 reprezentacija, takmičenje će organizovati SAD, Kanada i Meksiko.

Učešće Ukrajine u kandidaturi podržaće njen predsednik Volodimir Zelenski, koji je prije dvije nedjelje pohvalio Uefu što podržava fudbal u njegovoj zemlji, ali i zbog suspenije ruskih ekipa iz međunarodnih takmičenja, uključujući i Ligu šampiona.

Fudbalska takmičenja u Ukrajini počela su u avgustu, nakon što je prošle sezone bilo prekinuto zbog rata. Prvenstvene utakmice igraju se u Kijevu i Lavovu.

Ukrajinska reprezentacija i klubovi utakmice kao domaćini uglavnom igraju u susjednoj Poljskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније