Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Beta ]

15. 09. 2021. 18:47   >>  18:48

U 51. GODINI

Umrla Žana Lelas, jedna od najboljih košarkašica u SFR Jugoslaviji

Legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas umrla je danas u 51. godini u Splitu.

Lelas je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrnu medalju sa Jugoslavijom, a tri godine kasnije bila je i članica jugoslovenske reprezentacije koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu.

Košarkom je počela da se bavi kao 13-godišnjakinja u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika, a pet godina kasnije prešla je u šibenski Elemes s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. godine i posljednje prvenstvo bivše države, prenijela je Hina.

Poslije toga je igrala u Ceneksu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, u zagrebačkoj Centar banci s kojom je osvojila po dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strazburu i italijanskoj Mesini.

Takođe, igrala je i u Džoliju iz Šibenika, španskim ekipama Saragosi i Burgosu, a 2006. godine vratila se u Zagreb i igrala za ŽKK Kroacija do kraja karijere 2008.

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Za reprezentaciju Hrvatske igrala je na evropskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Radila je u Splitu kao trener u školi košarke u klubu Adriatik, koji vodi njen prvi trener profesor Ivo Jurčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније