Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

N.R.

09. 05. 2024. 18:57 >> 19:47
2

drugi meč polufinala

Nakon ulaska Bokana kod sudija, komesar za suđenje pisao direktoru ABA lige

Mnogo bure diglo se nakon duela Budućnosti i Partizana u Podgorici, poslije tvrdnji da je predsjednik domaće ekipe Dragan Bokan ušao u sudijsku svlačionicu. Domaćin je dobio taj duel 74:73 i tako izborio majstoricu.

Povodom čitave situacije komesar za suđenje ABA lige Srđan Dožai obratio se direktoru takmičenja ABA lige Miliju Vojinoviću i izneo detalje, prenio je Telegraf. Obraćanje prenosimo integralo.

"Poštovani gospodine Vojinoviću,

Molim vas da me zaštitite od neosnovanih optužbi predsjednika KK Budućnost VOLI gospodina Dragana Bokana koje plasira u javnost. Naime, pored toga što daje neosnovane izjave u medijima, imenovani je dana 07.05.2024. godine nakon odigrane utakmice 1. SF-198 KK Budućnost VOLI – KK Partizan Mozzart Bet, zajedno sa klupskim radnikom gospodinom Slavkom Radulovićem i predsjednikom KK SC Derby gospodinom Zoranom Kojičićem, narušavajući Pravilnike ABA Liga j.t.d., neovlašćeno ušao u sudačku svlačionicu te se nakon uvodne čestitke na dobrom suđenju nesportski obratio gospodinu Saši Peteku u vezi njegovog suđenja te izrekao: “Ti si nas masakrirao i nemoj me terati da ja skraćujem listu. I prenesi to kolegama sa prve utakmice i Komesaru lige. Sve ću vas krivično goniti. I promijeniću Sudijsku komisiju i Komesara Dožaia, koji vam naređuje kako da sudite”.

Kasnije tokom večeri g. S. Petek poslao mi je nekoliko WhatsApp poruka od kojih izdvajam: “Rekao mi je (Bokan), da sam ih ja masakrirao i da su ih u Beogradu masakrirali i da zovem tebe (Komesara), koji nam svima kažeš, kako da sudimo i za koga da sudimo”.

Takođe sudija iste utakmice u Podgorici g. Luka Kardum nazvao me je nakon ulaska u Republiku Hrvatsku i u telefonskom razgovoru rekao da je g. Bokan u svlačionici izjavio: “Ja ću voditi Ligu sljedeće tri godine i sve ću promijeniti i očistiti. Imam slike kako Komesar u Beogradu obrađuje sudije i govori im kako će suditi…19.06. sve ću ih promijeniti”.

Ja, Srđan Dožai, pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da nikada u svojoj karijeri Komesara za delegiranje sudaca ABA Liga j.t.d. NISAM niti jednoj službenoj osobi (sudija, delegat, instruktor suđenja) bilo šta rekao u vezi obavljanja njihovog posla niti prije niti poslije utakmice te vas najljubaznije molim da ispitirate njegove navode koje je izrekao u sudačkoj svlačionici nakon odigrane utakmice.

Takođe, ponavljam ono što sam rekao od prvog dana dolazeći na ovu časnu dužnost Komesara za delegiranje sudija da svima dozvoljavam da me se prati, snima i slično 24 sata 365 dana u godini te stoga molim g. D. Bokana da objavi sve te podatke (fotografije) što ih ima o meni što niti ja ne znam!

Prihvatam da se podvrgnem bilo kojoj vrsti ispitivanja od nadležnih organa kako bih zaštitio svoj lični ugled kao i ugled ove cijenjene dužnosti. Takođe, prihvatam i svako suočavanje s g. Bokanom da bi se utvrdila istina.

S tim da i g. Bokan mora biti svjestan svoje odgovornosti, posebno imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika o uvredama i klevetama!

Napominjem da je gosp. Bokan napade na mene započeo nakon delegiranja sudija utakmice regularne sezone 1. 25-175 KK Budućnost VOLI – KK Partizan Mozzart Bet nazvavši me telefonski i rekavši: “Razočarao si me svojim delegiranjem sudija. To su najveće evroligaške lopine. To svi znaju”.

Za tu utakmicu delegirao sam u tom trenutku ponajbolje evropske sudije Boltauzer, Hordov i Nedović koji su utakmicu odsudili vrhunski po ocjenama instruktora suđenja, Sudijske komisije, Sportskog direktora, mene kao Komesara, g. Costasa Rigasa nekadašnjeg najboljeg sudije amaterske košarke i bivšeg Direktora sudija Evrolige, a današnjeg vođe projekta mladih sudija Evrolige, kao i velikog broja košarkaških velikana koji su gledali utakmicu.

Nekoliko dana prije utakmice poslao sam e-mail Evroliga sudijskom odsjeku zamolivši ih da ako budu u prilici da pogledaju utakmicu uživo putem TV ekrana. Utakmicu su pogledali i odmah nakon završetka ocijenili je derbijem, uzbudljivom igrom i suđenjem na vrhunskom nivou s napomenom da svi možemo biti ponosni da imamo takvu grupu sudija.

Nakon utakmice nije bilo primjedbi s nijedne strane da bi pet dana nakon utakmice krenuli napadi g. Bokana na moj rad s dostavljanjem “njegove ekspertize” koja u većini slučajeva nije bila tačna.

Za napomenu stručna ekspertiza kad se radi sagledava:

1) Cijelu utakmicu u globalu

2) Pojedini

3) Stavljajući u isti kontekst iste ili slične situacije.Sudije su ljudska bića, a ne roboti.

Sljedeću utakmicu (play-off) KK Partizan Mozzart Bet – KK Budućnost VOLI odigrali su 30.04.2024. godine. Za tu utakmicu: a) Zbog obaveza u okviru Euroleague play-offa, nisam imao na raspolaganju sudije: Belošević, Hordov, Kardum, Nedović i Nikolić. b) Zbog privatnih obaveza, nisam imao na raspolaganju sudije: Javor D., Majkić, Obrknežević i Petek. Iz ovoga je jasno da su odsutni bili neki od najboljih sudija, te da sam imao na raspolaganju preostalih jedanaest sudija sa Liste za play-off. Slijedom toga, delegirao sam sudije Pukl, Radojković i Mustapić. Dva od tri sudije sa Euroleague liste, a treći je upravo zajedno sa kolegom Ćalićem delegiran za suđenje završnice F8 Euroleague ANGT u18 turnira u Berlinu, što je predulaznica za Evroliginu listu sudija sljedeće sezone.

Za razliku od prethodno navedene utakmice (25. Kolo RS) koja je bila određena vrhunski, ova je bila ocijenjena kao prosječna (ABA standard je iznad prosjeka!) sa greškama na obje strane koje nisu uticale na pobjednika ni na konačan rezultat. Ipak, očekivalo se bolje suđenje.

Sve ovo shvatam kao pritisak na dužnost Komesara pri odabiru najboljih sudija čiji je jedini cilj regularnost Lige! Komesar za delegiranje sudija isključivo odgovara za izbor sudija, odnosno za osobe koje su delegirane i ispunjavaju sve propisane uslove, a ne za kvalitet suđenja i ispravnost pojedinačnih sudijskih odluka, za šta je odgovoran isključivo sudija koji je donio određenu odluku.

Na osnovu navedenog, suvlasnici Lige pred početak svake takmičarske sezone odlučuju da li je rad Komesara za delegiranje, kao i svakog pojedinačno predloženog sudiju, delegata i instruktora suđenja, bio uspješan i o tome donose konačnu odluku.

S poštovanjem, Srđan Dožai."

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније