Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Данило Петровић

30. 07. 2023. 16:00 >> 16:07

KRAJ MUNDIJALA U JAPANU

Zadnji dan SP u znaku SAD takmičara i devetog svjetskog rekorda

Osmim danom plivačkog nadmetanja, koji je donio sedam finala, spuštena je zavjesa na 20. Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, čiji je domaćin bila japanska Fukuoka.

30. jul u Marini Mese protekao je u znaku američkih plivača i plivačica, koji su slavili u tri discipline, ali i u znaku novog, čak devetog svjetskog rekorda.

U svega 24 sata Ruta Mejlutite imala je najbolje plivanje na 50 metara prsno ikada!

Fenomelanla Litvanka odbranila je zlato u vremenu 29:16 sekundi i za 14 stotinki popravila svoj svjetski rekord koji je postavila juče u polufinalu. Na taj način Mejlutite je sjedinila titule na 50 i 100 prsno, pošto je osvojila drugo zlato na dužoj distanci prvi put nakon Barselone 2013. godine. 88 stotinki nakon nje trku je završila Amerikanka Lili King, koja je na 100 i na 200 metara prsno bila četvrta u Fukuoki. Bronza je pripala mladoj Italijanki Benedeti Pilato, do juče svjetskoj rekorderki.

Dan za pamćenje imala je i Sara Šjostrom koja je bila najbrža u sprintu na 50 metara kraul i prišla na stotinku sopstvenom svjetskom rekordu koji je postavila juče u polufinalu. Najbrža plivačica u istoriji osvojila je 12. svjetsko zlato u vremenu 23.62 sekundi, ispred Australijanke Šejne Džek, koja je došla do prvog individualnog odličja u karijeri i Žang Jufej, šampionke na 100 metara leptir stilom. 22 medalje na Mundijalima sakupila je fenomenalna Šveđanka, koja će sa 30 godina u Parizu juriti tek drugo olimpijsko zlato. Juče je bila najbrža na 50 metara leptir stilom, peti put zaredom slavila u toj disciplini na Svjetskom prvenstvu.

Trku za pamćenje priredili su Ahmed Hafnaui i Bobi Finke. 20-ogodišnji Tunišanin osvojio je prvo svjetsko zlato na 1500 metara kraul stilom, najboljim rezultatom Svjetskih prvenstava 14:31.54 minuta, slavio u jednoj od najuzbudljivijih trka na najdužoj distanci ikada.

Olimpijski prvak Bobi Finke kasnio je za Hafnauijem samo 5 stotinki, priredio treće najbolje vrijeme ikada, međutim svjetski rekord Kineza Sun Janga iz Londona 2012. preživio je nove napade.

Nakon zlata na 800 i srebra na 400 metara, sjajan kraj takmičenja u Fukuoki za Hafnauia, koji je preuzeo krunu i najbolje vrijeme Svjetskih prvenstava Italijanu Paltrinijeriju, koji je odustao od odbrane trona. Bronza na 1500 metara pripala je šampioni na 400, srebrnom na 800 metara, Australijancu Samuelu Šortu, koji je bio vodeći tokom kilometra najduže trke.

Da će posljednji dan Fukuoke biti uspješan za SAD nagovijestio je svjetski rekorder na 50 metara leđnim stilom, Hanter Armstrong, koji je sa 24.05 sekundi bio najbrži u prvom finalu, slavio ispred branioca titule, sunarodnika Džastina Resa koji je imao 19 stotinki kašnjenja, a novu medalju Kini obezbijedio je Džu Điaju, bivši dvostruki šampion na 100 metara leđno.

Za kraj muške i ženske štafete mješovito u kojima je donimirala reprezentacija SAD. Prvo su muškarci, Rajan Marfi, Nik Fink, Dare Rouz i Džek Aleksi novim najboljim vremenom Šampionata planete, 3:27.20, povratili svjetsku titulu nakon šest godina. Bili su ubjedljivi ispred Kineske štafete, koja je postavila azijski rekord, 3:29.00 i bronzane Australije, kojoj je svjetski prvak na 100 kraul, Kajl Čalmers donio bronzu u gustoj trci sa Francuskom, predvođenom Maršanom i Gruseom.

Regan Smit, Lili King, Grečen Volš i Kejt Daglas u posljednjem finalu Prvenstva donijele su četvrto vezano, ukupno deveto zlato štafeti Sjedinjenih Američkih Država. Sedmo zlatno odličje stiglo je nakon sjajnog plivanja u svim disciplinama, koje je ukupno trajalo3:52.08 minuta, 25 stotinki manje od štafete Australije, kojoj je Moli O’Kalahan sjajnim kraulom u završnici donijela srebro, ispred Kanađanke Samer Mekintoš.

Tokom sedam dana dominacija australijskih plivača, koji su takmičenje u Fukuoki završili sa 25 medalja od čega 13 zlatnih. SAD na drugom mjestu - sedam zlata i ukupno 38 odličja, Kina 16 medalja, pet zlatnih.

Upravo su te tri reprezentacija vodile borbu i u ukupnom plasmanu na 20. Prvenstvu svijeta. Kina je zahvaljujući 19 medalja, od čega 12 zlatnih u 13 disciplina skokova u vodu, apsolutni pobjednik Svjetskoj prvenstva. Azijska sila brojala je do 20 zlatnih medalja i osvojila još 20 srebrnih i bronzanih. Slijedi Australija sa 15 svjetskih titula (osim plivača najbolji na planeti su skakač sa platforme 10 metara Kasijel Ruso i skakačica sa 20 metara Rijanan Iflend) i ukupno 30 medalja. SAD najviše odličja, čak 44, od čega samo sedam zlatnih, svih sedam u plivačkom sportu.

Od evropskih selekcija ističu se Francuska i Njemačka sa po četiri zlata, tri je osovjila Španija, Italija dva, ali najviše ukupno među predstavnicima Starog kontinenta – 12.

Uoči finalnog plivačkog dana predstavnici Organizacionog odbora Fukuoka 2023 predali su domaćinstvo narednom organizatoru. Katar i Doha dočekaće najbolje u vodenim sportovima već u februaru 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније