Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

07. 06. 2013. 22:05 >> 22:49
2

ROLAN GAROS

Špansko finale u Parizu

Za trofej Rolan Garosa boriće se dva Španca, poslije drugog polufinalnog meča i pobjede Davida Ferera nad Žo-Vilfred Congom sa 6:1, 7:6(3), 6:2. Rafael Nadal i Novak Đoković su odigrali još jedan epski meč, koji je nakon skoro pet sati vrhunskog tenisa pripao majstoru sa Majorke 3:2 (6:4, 3:6, 6:1, 7:6, 9:7).

Novak je od starta vršio veliki pritisak na servis Španca, koji uz mnogo muke stigao do svog prvog gema - 1:1. Naredni gem je pripao Novaku, a nakon još jednog gema u kome je viđen poen na servis Španca, Rafael Nadal u petom gemu izvršio najveći pritisak. Ipak i pored velikog pritiska Nadala, brejka nije bilo- 3:2. Rafael Nadal je, međutim, u sedmom gemu  uspio da materijalizuje i stigne do prednosti od 3:4. Već u narednom gemu Španac potvrđuje brejk prednosti i stiže do rezultata 5:3 i rutinski privodi set kraju.

Na samom startu drugog dijela, odnosno u petom gemu Nadal stiže do brejk lopte, koristi je i stiže do važne prednosti - 2:3.

Ipak, prvi reket svijeta  već u narednom gemu prikazuje znatno bolju igru, uspijeva da stigne do dve brejk lopte i vrati izgubljeno iz prethodnog gema - 3:3. Vraćen brejk je doneo veliki podsticaj srpskom teniseru koji u narednom gemu potvrdio poen i na svoj servis stigao do prednosti od 4:3. Đoković potom stiže do novog brejka i servisa za set - 5:3. Završnica drugog seta donosi vrhunski tenis, a Novak nakon sto minuta igre stiže do set lopte koju koristi i vraća rezultatsku neizvjesnost, 1:1 u setovima!

Nadal na poečtku trećeg seta uspijeva da osvoji prvi gem i tako prekine seriju od 4 vezana poena Novaka Đokovića 1:0, zatim je Španac uzeo brejk i poveo sa 2:0 u gemovima. Prednost je osigurao već u narednom gemu, bez izgubljenog poena 3:0.

Majstor sa Majorke je ubrzo stigao do velikih 5:0. Nije dozvolio Novak da se treći set završi sa nulom, uspiio je da osvoji šesti gem. Ipak Nadal već  u narednom stiže do 6:1 i, za nešto više od pola sata igre u trećem setu, do ukupne prednosti od 2:1.

Na samom početku narednog seta, Đoković je poveo sa 2:1. I naredni gemovi protekli su u razmjeni poena na servis rivala, bez brejka u prvih šest gemova - 3:3.

Španac u sedmom gemu, najviše zahvaljujući Đokovićevim greškama, stiže do dve brejk lopte u kritičnom trenutku. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu jer je Đoković ponovo loptu poslao van terena – 4:3 za Nadala.

Međutim, sjajno je Đoković odreagovao u tim momentima i u narednom gemu odmah vratio brejk poen i stvari u egal - 4:4. Potom je i potvrdio poen na svoj servis za 5:4. Uslijedilo je izjednačenje Rafaela Nadala 5:5 pa se ušlo u neizvjesnu završnicu.

Novak u najgorem mogućem trenutku gubi svoj servis drugi put u ovom setu i daje Špancu priliku da servira za meč. Ipak, prvi teniser svijeta još jedan put šampionski reaguje, vraća brejk i odvode set u taj – brejk.

Odlično je Novak otvorio ovaj dio igre, poveo je sa 2:0, uzeo Nadalu mini brejk a onda su obijica dobila poene na svoj servis pa je Đoković poveo sa 5:3. Sigurnom igrom do kraja taj-brejka Novak Đoković izjednačava na 2:2 u setovima.

Španac nastavlja da griješi na startu odlučujućeg seta,  a Novak, sa druge strane održava seriju i pravi brejk već na početku za vođstvo od 1:0.

 Uz dosta poteškoća Novak Đoković uspijeva da materijalizuje brejk stečen u prvom. Rafael Nadal je smanjio prednost Novaka Đokovića na 2:1 ali srpski teniser drži svoj servis za sada.Iako je u četvrtom gemu naišao na osjetniji otpor Nadala, Đoković uspeva da dođe do prednosti od 3:1.

Ponovo je Novak materijalizovao brejk prednosti i poveo sa 4:2. Španac je u osmom gemu došao do brejk šanse nakon bizarne situacije. Kod rezultata 40:40 srpski teniser je hvatao smeč i pogodio polje Španca ali je dotakao mrežu i dozvolio Rafi da dođe do brejk šanse. Đoković je prvu brejk loptu uspio da spasi, ali drugu nije, pa je rezultat izjednačen - 4:4.

Dva sjajna tenisera su čuvali svoj servis do 7:7, kada je Rafa uzeo brejk, a onda bio siguran na svoj servis i otišao u finale.

U drugom polufinalnom meču David Ferer slavio je nad Žo-Vilfred Congom sa 6:1, 7:6(3), 6:2.

Ferer je u prvih pola sata meča igrao sjajno, izgubio samo jedan gem i natjerao Congu na čak 15 neiznuđenih grešaka, dozvolivši samo devet poena suparniku na svoje servise u prvom setu.

Drugi set donio je više drame. Conga je u startu poveo sa 3:0, da bi četiri naredna gema osvojio Španac. Francuz je odmah uzvratio na drugi brejk, zbog čega se ušlo u taj-brejk, gdje je Ferer sa četiri uvodna poena osvojio set.

U trećem setu David Ferer je brejkom za 3:1 napravio odlučujući korak ka trijumfu, koji je potvrdio osvojivši Congin posljednji servis-gem.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније