Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

[ Pobjeda / Arena ]

16. 10. 2019. 12:32 >> 12:31
1

BAZEN POD TREBJESOM

"Prioritet omasoviti PVK Nikšić"

Iskusni vaterpolo stručnjak i trener u nacionalnim selekcijama Crne Gore, Vasko Đuza Vučković, na nikšićkom bazenu radi od sredine aprila, s prekidima zbog obaveza sa reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i redovnog servisiranja prelijepog objekta u Sportskom centru.

Najmlađi Nikšićani željni plivanja i vaterpola prije dvadesetak dana su se ponovo okupili, a trener Vučković vjeruje da će narednih mjeseci sve intezivnije raditi, te da će se značajno omasoviti članstvo Plivačko-vaterpolo kluba Nikšić.

“Prioritet nam je okupiti što više djece, a mislim da to najbolje možemo postići posjetivši nikšićke osnovne škole i predstavljajući naše aktivnosti. Privlačenjem što više dječaka i djevojčica na bazen rješavamo više problema. Djeca koja nijesu plivači ili su tek naučili da plivaju kod nas mogu da napreduju, a da i ne pominjem koliko je brojnost važna za buduće selektiranje, za crnogorski sport i bolje rezultate”, kaže Vučković, dodajući da trenutno imaju sedamdesetak mališana na vaterpolu i više od stotinu koji na bazen dolaze zbog plivanja.

Međutim, riječ je pretežno o manjoj djeci koja upravo prelaze na vaterpolo.

“Preduslov da bi prešli na vaterpolo je da se savladaju četiri stila plivanja, a dužina tog procesa je individualna, može trajati dva mjeseca, a može i pola godine. Rad je u školi dobro organizovan, djeca brzo usvajaju znanja i prelaze na rad sa loptom”, dodaje Vučković.

Iskusni stručnjak podsjeća da su nekad, pa i kada je on igrao, važila druga pravila. Vaterpolom su se, kaže, djeca počinjala baviti sa 13-14 godina, a sada znatno ranije, pa širom Evrope imamo takmičenja, istina redukovana, na kojima se pojavljuju vaterpolisti sa svega devet godina.

“Istina, takva takmičenja bi trebalo da budu, prije svega, zabava. Sada imamo djecu koja se susrijeću s malim loptama i nekoliko vaterpolo pravila, a imaju svega osam godina. Trudimo se da sa djecom uporedo radimo i vaterpolo i plivanje jer suštinski se na “pravi” vaterpolo, ipak, kreće sa 13-14 godina, kada se igraju četiri četvrtine i važe propozicije standardnog takmičenja”, riječi su Vaska Vučkovića, koji kaže da su prije njega u Nikšiću radili iskusni treneri Lompar, Mirović i Martinović, te da zbog toga već imaju bazu i gotovo punoljetne vaterpoliste.

Vučković navodi da u Nikšiću nije “od danas do sjutra”, već da je u dogovoru sa Savezom i uz svesrdnu podršku lokalne uprave došao da pokuša da izdigne sve na viši nivo, te da će se maksimalno truditi narednih nekoliko godina da ostvari rezultat. Njegovi asistenti su Boris Ćuzović, koji je sarađivao i sa prethodnim trenerima, i Milovan Vukčević.

“PVK Nikšić ima školu plivanja, koja u nekom momentu nudi djeci da se odluče da li su za vaterpolo ili za plivanje. Treninzi se organizuju šest dana u sedmici i to prije i poslije podne, kako bi se prilagodili redovnim školskim obavezama. Sada djecu u Nikšiću trening košta svega euro i sa njima radi provjereni stručnjak”, zaključio je Vučković.

To su uslovi, nada se i Vučković, koji će biti vrednovani i zbog toga ove jeseni očekuje veći broj novih članova. I roditelji mališana koji posjećuju bazen u Nikšiću imaju samo riječi hvale, počev od higijene do odnosa trenera, jer se umnogome pažnja posvećuje i ponašanju. Istina, Vasko Vučković kaže da je zadovoljan, te da su djeca sa kojima radi u Nikšiću, u odnosu na njegova ranija iskustva u zemlji i inostranstvu, primjerna, patrijarhalno vaspitana, te da je njegov opšti cilj da postanu dobri ljudi i sportisti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније