Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

A.B. [ TVCG ]

26. 01. 2024. 21:38 >> 21:45

EMISIJA "OKVIR"

O vjeri i naciji u drugoj polovini godine, sjever zapušten

Podaci o vjeri i naciji i koliko je stranaca popisano u Crnoj Gori biće poznati tek u drugoj polovini godine, mladi bračni parovi ne ostaju na sjeveru, a sela su zapuštena i napuštena, zaključak je večerašnje emisije "Okvir" na TVCG.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković naglasila je i da je jedan broj stranaca sigurno popisan, a da je podatak o 40 hiljada građana, koji su navodno popisani u jednom danu, posljedica neblagovremenog unošenja podataka u aplikaciju.

"Manje od 1000 instruktora nisu odradili svoj posao na vrijeme, to jest nisu unosili podatke ažurno u aplikaciju. Pokušali smo da otkrijemo šta je bio problem i da li je bio tehničke prirode. Brojni instruktori nisu bili informatički pismeni", dodala je Remiković. 

Remiković je takođe naglasila da će se postpopisnim istraživanjem utvrditi koliko stanovnika nije popisano. 

Takođe je podsjetila da su popisana 396.873 stana.

"Svi stanovi su ušli u popisivanje su funkcionalni", dodala je ona. 

Prema riječima demografkinje Mileve Brajušković Popović, neravnomjerean regionalni razvoj doprinio je da su se vlasti ponašale kao da sjever Crne Gore uopšte ne postoji.

"Centralizacija je bila izražena. Povećanje broja stanovnika je veoma malo, s obzirom na veliki broj stranaca o kom se toliko govorilo. Ako su ti podaci tačni, znači da se oko 90.000 naših stanovnika od prethodnog popisa iselilo. To nikako nije dobro za našu malu Crnu Goru, jer odlaze mladi ljudi, a to je srž fertilnog i radnog kontigenta", navela je ona. 

Brajušković je kazala da ih je iznenadio broj stanovnika u Plavu, Petnjici, Rožajama i Gusinju.

"To možemo tumačiti sa aspekta prirodnog priraštaja koji je pozitivan. Ipak, imajmo na umu da su u tim gradovima popisana lica koja žive u dijaspori, a ne ovdje. Plužine i Šavnik su odavno u stanju demografske starosti. Najnepovoljnija je situacija na seoskim područjima, imamo situaciju da u Crnoj Gori ima 277 seoskih naselja gdje živi manje od 10 stanovnika. U  realnom smo riziku da će tokom narednog popisa to sve biti staračka stanovništva", smatra Brajušković Popović. 

Direktor NVO "Euromost" Almer Mekić ukazuje još od 2015. godine na odliv stanovništva na sjeveru Crne Gore. 

"Migracija je izražena najviše na sjeveru. Ovo nije bio popis, nego izjašnjavanje ko je kakve nacionalnosti. Odgovorno tvrdim da je većina popisivača bila angažovana od strane političkih partija, konstatno se vršio pritisak i preko mreža i preko pojedinih medija", tvrdi Mekić. 

Mekić tvrdi da mladi bračni parovi masovno odlaze sa sjevera. 

"Mora se naći način kako da zadržimo mlade ljude i kako da formiraju porodicu ovdje. Moramo da radimo na tome i da imamo fokus na mladima. Na sjeveru imamo samo fakultet u Bijelom Polju, a u mnogim školama nema grijanja", naveo je Mekić. 

Više od 70 sela na sjeveru bez stanovnika

Savjetnik predsjednika države Aleksandar Stijović smatra da su potrebne srednjoročne i dugoročne politike da bi se poboljšala situacija na sjeveru.

"Najčešći razlozi iseljavanja su ekonomski razlozi. Ukupno 74 seoska naselja su potpuno bez stanovnika. To je trend koji jako zabrinjava", dodao je on. 

Stijović je kazao da Žabljaku, Andrijevici, Plužinama i Šavniku prijeti depopulacija.

"To su opštine koje su posebno ugrožene. Imamo prenaseljenost u Podgorici. Država mora reagovati. Osnovni problem je nezaposlenost. Zatvoreni su osnovni industrijski pogoni na sjeveru. Ljudima je potrebn dobra infrastruktura i dobra zdravstvena usluga", rekao je Stijović. 

Žugić: Loše državne politike iselile narod sa Žabljaka 

Predsjednik opštine Žabčjak Radoš Žugić podsjetio je da su na Žabljaku popisana 3.108 stanovnika.

"Od prethodnog popisa imamo pad od 16 odsto. Loše državne politike i strategije, nedomaćinski i maćehinski odnos prema ovoj opštini doveli su do ovih alarmantnih podataka. Ovo je alarm za sve ljude koji su nosioci funkcija da stave prst na čelo i da se zapitamo u kom pravcu treba da ide sjever", kazao je Žugić. 

Prema njihovim riječima, ljudi nisu imali izbora i morali su da odlaze u potrazi za boljim životom.

"Prethodnih decenija nije bila nijedna ozbiljna investicija u ovom gradu. Opština, Nacionalni park i Komunalno su bila jedina tri preduzeća koja su radila u našoj opštini", podsjetio je Žugić. 

Ipak, svijetla tačka žabljačke opštine jesu mladi naraštaji, a Žugić se pohvalio da će na jesen 2024. godine u njihovoj osnovnoj školi imati dva odjeljenja đaka prvaka.

"U našem vrtiću sada ima 106 djece. To nam je nada da ovdje ima života i to nam daje snagu da se borimo za ovaj grad", zaključio je Žugić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се