Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

M.V.

26. 04. 2024. 21:14 >> 13:08
1
Čitaj mi:

EMISIJA "OKVIR"

Reforme penzionog sistema potrebne, ali bez jednostranih poteza

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na Prvom programu TVCG. 

Gosti našeg Zorana Lekovića su direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić, Miloš Vuković iz Fidelity consulting,  Srđa Keković iz USSCG, Miloš Konatar iz Odbora za ekonomiju i Oleg Filipović, finansijski analitičar. 

Aligrudić je rekao da su i premijer i ministar finansija kazali da se penzije ne dovode u pitanje. To, navodi, prosto niko ne dovodi u pitanje.

"Dobra fiskalna politika povećanje discipline, sve je to uticalo. Saglasan sam da kad se pokreće ovo pitanje, jesam za reforme i mi smo ih očekivali. Mi smo najavili da ćemo uzeti učešća u javnim raspravama, kada to krene", rekao je Aligrudić.

Država, kazao je, mora da vodi računa jer je ovo konzervativan sistem.

"Mislim tu da ne može ništa preko noći. Reforme se dešavaju u vrijeme stabilnih vlada i stabilnih političkih situacija", rekao je Aligrudić.

Založio se za što inkluzivniju javnu raspravu, posebno da se animiraju mladi ljudi.

"Meni ovo djeluje kao miks prvog i drugog stuba, ovo što se najavljuje", rekao je Aligrudić.

To bi podrazumijevalo obaveznu i dobrovoljnu stopu doprinosa.

"Ako nemate sistem međugeneracijske solidarnosti, onda stvar mijenjate iz temelja", rekao je Aligrudić, napominjući da je miks između dva stuba nešto o čemu vrijedi razmišljati.

Keković je rekao da se moraju preduzeti sve mjere da se izbjegnu bilo kakvi rizici.

"U ovim uslovima, da vi ulažete u nekoga ko će da investira s vašim novcem, ništa ne garantuje i naplaćuje još papreno svoje usluge, mislim da treba to detaljno sagledati. Očekujem široku debatu", rekao je Keković.

Konatar je rekao da "gledamo u kristalnu kuglu" i svako iz svog ugla pretpostavlja šta će da se desi. Ovo je, kaže, najozbiljnija tema u zemlji, ali i najopasnija.

"Reforma se razvija, evolutivno. Ali ovo je tema koja mora da bude sagledana iz svih uglova", rekao je Konatar.

On kaže da nam premijer poručuje kako je nebitno što smo izdvajali dosad, radili 15 ili više godina.

"Nego će se proizvoljno administrativno određivati kolika je stopa. Kada nam kažu da su naše penzije sigurne, jesu, ali po kojoj cijeni. Koliko će porasti, recimo, PDV i kako će to uticati na sistem potrošnje", rekao je Konatar.

Kako je rekao, javnost možda nije dovoljno svjesna ove teme. Najgore je, kaže, ako se razmišlja "dok dođem do penzije, nešto će se vidjeti".

"Ovo je jedna od ključnih odluka koje će uticati na buduće ekonomske tokove u Crnoj Gori", rekao je Konatar.

Usvojen je, naglašava, skupštinski zaključak da Vlada do kraja marta izađe sa rješenjem za srazmjerno povećanje penzija.

"Rekli su da ne brinemo, a šta se desilo, ništa. Odnos Vlade i ministara prema ovom pitanju nije dobar", rekao je Konatar.

Kako je rekao Vuković, ako se Sjeverna Makedonija navodi kao pozitivan primjer penzione reforme, onda se mora imati u vidu da je tamo penzija manja.

On je rekao da će se čuveni kalkulator koji su tvorci ovog programa najavili u septembru prošle godine ugasiti, jer takvo povećanje suptinski nije moguće.

"Povećanje od 25 odsto bi podrazumijevalo linearno povećanje svih zarada i ukidanje svih doprinosa, što je nemoguće. Ja to tvrdim", rekao je Vuković.

On navodi da promjene u drugom stubu, koje se nama najavljuju, nigdje nijesu dovele do uspjeha u obimu koji se nama najavljuje.

"Ovo vam je kao da vam neko prodaje polovni automobil sa lošim performansama po cijeni novog", rekao je Vuković.

Kako je naglasio, sada u Sjevernoj Makedoniji imaju mogućnost da biraju između prvog i drugog stuba.

"Države se vraćaju na prvi stub jer je on jedini koji ganatuje međugeneracijsku solidarnost", rekao je Vuković.

On kaže da Fond PIO nije protočni bojler i evidencioni organ.

"To je ključ sistema na kome počiva solidarnost između tri generacije. Moramo stvari vratiti u ozbiljan diskurs i navesti sve izjave koje su dali", rekao je Vuković.

Oleg Filipović kaže da se postavlja više pitanja, a glavno je koliko se fondova planira. Kazao je da teorretski može da bude određebno tako da zdravstvo, prosvjeta ili sektor bezbjednosti imaju svoje fondove, a ideja je i da sindikati time upravljaju.

Filipović kaže da se pominje i mogućnost privatnih fondova.

"U ovom trenuku, mislim da nema uslova za privatne penzione fondove u Crnoj Gori", rekao je Filipović.

On je istakao da je saglasan da direktor Fonda PIO mora da bude dio reforme i procesa.

"Ne može da se desi da direktor Fonda PIO nema informacije o tome šta se reformski planira u njegovom sektoru", rekao je Filipović.

Kazao je da ako se planira dvopartitni model, onda se mora postaviti pitanje mogućnosti kvalitetnog investiranja.

On kaže da je sve hipotetička priča, dok ne vidimo strategiju fiskalne reforme.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се