Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 05. 2024. 20:33 >> 10:05
5
Čitaj mi:

o Skaj dokazima

Begović: Branim samo istinu; Radulović: Medenica vas je dobro zadužila

Da li je Evropski sud pravde odbacio Skaj komunikacije kao dokaz, te hoće li odluka dovesti do zaokreta u sudskim postupcima koji se temelje na tim dokazima, glavno je pravno pitanje ovih dana i kod nas i u regionalnim i evropskim medijima. Jedna od dilema je i zašto je tužilaštvo i advokati različito tumače.

Advokat Zdravko Begović tvrdi da su zbog prepiski sa Skaj aplikacija u pojedinim predmetima probijeni svi rokovi.

"Imamo optužnice koje nisu potvrđene ni poslije sedam - osam mjeseci otkad je održano ročište. Pritvori traju više od tri godine, jer su svi su bili u dilemi da li su te prepiske dokaz ili ne", rekao je Begović u emisiji "Naglas" na TVCG.

Podsjetio je da su prošle skoro tri godine kako su prepiske dostavljene tužilaštvu.

"Od tada do današnjeg dana nemamo pravosnažne predsude za Skaj aplikaciju do 30. aprila ove godine, kada je veliko vijeće donijelo odluku. Takve informacije ne mogu biti tretirane u krivičnom postupku. Ne možemo polemisati o nečemu što je jasno", pojasnio je Begović. 

Begović je u emisiji na TVCG poručio da u ovom slučaju kao advokat ima obavezu samo prema pravdi i tumačenju propisa.

"Nisam subjektivan po pitanju mojih klijenata. Mi branimo samo pravdu i istinu", tvrdi Begović. 

Njegov kolega advokat Veselin Radulović na tu konstataciju mu je poručio da on ima obavezu prema bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenica.

"Vi imate ozbiljne obaveze prema njoj. Dobro vas je zadužila", poručio je Radulović Begoviću.

Radulović: Na osnovu Skaj prepisku ne može se niko osuditi

Radulović smatra da nije tačna konstatacija da je Evropski sud pravde u Luksemburgu odlučio da Skaj komunikacija ne može biti dokaz.

"To neće uraditi nijedan međunarodni sud. Svako ko misli da će međunarodni sud reći državi da nešto jeste ili nije dokaz - ili ne zna šta priča ili obmanjuje javnost. Nerijetko se krši i pravo na privatnost", poručio je Radulović. 

On tvrdi da se na osnovu dokaza sa Skaj aplikacije niko ne može osuditi. 

"Tužilaštvo mora utvrditi i identifikovati i druge dokaze koji će potvrditi da se u realnosti pričalo o toj komunikaciji", naveo je Radulović. 

Podsjetio je da su Skaj aplikacije i kreirane za izvršavanje kriminalnih djelatnosti. 

"Devedeset odsto u Evropi, a 100 odsto u Crnoj Gori. Svi koji se bave kriminalnom djelatnošću su nabavljali takve telefone. To je činjenica", tvrdi Radulović. 

Rakočević: Skaj krši pravo na privatnost, ali dokazi se ne mogu tek tako eliminisati

Kriminolog Velimir Rakočević takođe se osvrnuo na aspekat da se prepiskama sa Skaj komunikacije krši pravo na privatnost. 

"Te komunikacije i prepiske se uzimaju u obzir kad se kroz druge dokazne radnje ništa drugo ne može preduzeti", smatra Rakočević. 

Podsjetio je da je prikupljanje dokaza isključivo nadležnost suda.

"Za prosleđivanje dokaza dovoljno je i tužilaštvo. Ali, napomenuo bih da nijedan sud ne može tek tako u startu eliminisati tu komunikaciju iz dokaza. Zato je ključna stvar način na koji su prikupljeni dokazi", smatra Rakočević. 

Dautbegović: Komentari različiti, javnost podijeljena 

Almin Dautbegović, advokat i profesor krivičnog prava iz BiH smatra da stručna javnost u regionu podijelila po ovom pitanju: na jednoj strani su branioci i advokati, a na drugoj tužioci i sudije. 

"Ima različitih komentara. Oni koji žele da sačuvaju dokazne materijale, potežu priču da i Crna Gora i BiH nisu još uvijek članice Evropske unije. Uvijek ima tih teza da će zbog ovakvih slučajeva veliki predmeti propasti. U BiH mislim da postoje izgledi da će se to upravo i desiti", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се