Žabljak
Umjereno oblačno
0.9 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
4.7 °C
Herceg Novi
Pretežno oblačno
13.5 °C
Nikšić
Umjereno oblačno
8.8 °C
Cetinje
Umjereno oblačno
13.2 °C
Bar
Pretežno oblačno
15.7 °C
Podgorica
Umjereno oblačno
14.3 °C
Ulcinj
Umjereno oblačno
11.2 °C
Kolašin
Umjereno oblačno
5.4 °C

Jubilej RTCG

Ove godine RTCG slavi vrijedan jubilej – 70 godina Radija i 50 godina Televizije. Dvadeset sedmog novembra 1944. godine, u tek oslobođenom Cetinju, oglasio se Radio Cetinje, vijestima i izvještajima sa ratišta, koji su nagovještavali slobodu.

Proteklih 70 godina Radio Crne Gore razvijao se u skladu sa ukupnim ekonomskim, političkim i kulturnim životom Crne Gore. Jedan broj emisija živi svih 70 godina, dograđujući svoj izraz i fizionomiju, medijski se prilagođavajući duhu vremena i tehnološkom napretku. Ali, mnogo je više emisija koje su nastale kao izraz novih potreba i spoznaja radija da u svakom trenutku bude na mjestu događaja.

Kao zvaničan početak rada Televizije Crne Gore, tada Televizije Titograd u osnivanju, uzima se 4. maj 1964. godine, kada je, u centralnom dnevniku Televizije Beograd, emitovana prva reportaža pripremljena u crnogorskoj redakciji.

U januaru 2001. počelo je emitovanje satelitskog programa, namijenjenog, u prvom redu, crnogorskoj dijaspori.

Od 2002. godine Radio Crne Gore i Televizija Crne Goru su javni radio-difuzni servis građana CrneGore.

Transformaciju u javni servis prate i promjene u informativno-političkom programu, koji je od postanka crnogorske Televizije bio njen najznačajniji segment. Drugačiji su kriterijumi pri izboru tema, prednost u svim programskim sadržajima imaju svakodnevni životni problemi gradjana, teme od javnog interesa, afirmacija ljudskih prava, njegovanje multinacionalnog karaktera crnogorskog društva.

Od 4. februara 2012, pored Radija i Televizije kreće na novoj platformi, u okviru Javnog servisa i treći medij, Portal. Na taj način, Multimedijalni centar RTCG, postaje mjesto produkcijske interakcije sva tri medija.

Naredna, 2015-ta godina biće prelomna u istoriji RTCG, zato što predstoji digitalizacija, a postoji bojazan da li će biti dovoljno novca za finansijsku održivost i nezavisnost Javnog servisa. Sa svoje strane, menadžmet i stručnjaci RTCG tehničko-tehnološki i kadrovski pripremaju teren za ulazak naše kuće u digitalnu eru.

No bez obzira na sve danas je Javni servis medijski najuticajniji u Crnoj Gori, uz konstantan rast popularnosti i povjerenja.

Menadžmentu RTCG je uložio napor da, kao svaki dobar domaćin, pametno i pravedno raspodijeli ono što je Država Javnom servisu stavila na raspolaganje - da održi i nadgradi, jedan od njenih prioriteta na transatlantskom putu- a, to su Radio Televizija i Portal, kao mjesta artikulacije potreba najširih slojeva ovog društva za pravovremenom i tačnom informacijom, ali i zabavom, kulturom i edukacijom.