Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.L.B. [ Marija Kalezić, TVCG ]

23. 09. 2021. 19:35 >> 19:42
2

TVCG U KCCG

Borba za svaki uzdah u crvenoj kovid zoni

U Kliničkom centru je trenutno 65 životno ugroženih pacijenata. Ekipa TVCG bila je u crvenoj kovid zoni, gdje završavaju uglavnom nevakcinisani građani. Oni koji su bili na ivici života i smrti medicinskom osoblju odaju priznanje, a građanima poručuju da čuvaju zdravlje.

Na intenzivnoj kovid njezi, svi su kreveti zauzeti i bitku biju za život najtežih pacijenata.

Dominira zvuk respiratora i mašina koje broje otkucaje srca, a pacijenti se bore za svaki udisaj.

Danas mnogo lakše dišu cimeri u bolničkoj sobi 106 Interne klinike. Vjeruju da je iza njih najgore.

“Bilo je povuci potegni. Bila je jedna borba, ali ušli smo zahvaljujući njima, u mirnije vode i nadam se brzom oporavku i sebe i svih ostalih”, kaže za TVCG pacijent Niko Ljuđurović.

“Meni je bilo katastrofalno stanje, ali ide na bolje baš na bolje. Nisam htio da se vakcinišem, jednostavno, da vam kažem iskreno, nisam vjerovao toliko u tu vakcinu”, kaže Stefan Lazarević.

Nevakcinisana je i većina pacijenata koja završi na odjeljenjima u kovid zoni.

“Imali smo jednog pacijenta koji mi je jedno jutro, kad sam došao u vizitu rekao, doktore, ja nešto ne vjerujem u tu vašu priču o koroni, kada je već došao na respirator onda je rekao možete li da pozovete moje članove familije da im kažem da se vakciniše. To je rekao kad je već počelo da ga guši toliko da nije mogao da diše”, navodi Vladimir Jovanović načelnik pulmologije KCCG.

U posljednjih pet mjeseci preminulo je devet mladih osoba starosti između 20 i 39 godina. Svi nevakcinisani.

Pluća jednog od njih izgledala su ovako.

“Na ovom snimku vidimo početni stadijum upale pluća u daljem kliničkom toku, za tri četiri dana se razvila klinička slika. Ovo je snimak pluća kad je pacijent preminuo kad vidimo da pacijent uopšte nema pluća da su zbrisana”, objašnjava dr Jovanović za TVCG.

Najteži dio posla medicinskih radnika je da saopšte porodici loše vijesti. Mnogi ne uspiju ni da se pozdrave sa najmilijima.

“Sve je jako teško kad se bore za posljednje udahe nije prijatno za vidjeti, a mi smo tu jer volimo ovaj posao i sve se sabere u jednu sliku koja uopšte nije prijatna”, navodi Mirko Veljović, tehničar na kovid intenzivnoj njezi.

Iako su ljekari i medicinsko osoblje mnoge bitke izgubili, neuporedivo više su ih dobili. To im daje snagu da nastave dalje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се