Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

16. 04. 2024. 07:00 >> 19:26
1
Čitaj mi:

Udruženje droprerađivača Plav

“SDT da odgovori šta je sa prijavom protiv Kalača"

Udruženje drvoprerađivača iz Plava zatražilo je odgovor od Specijalnog državnog tužilaštva zbog čega još uvijek nijesu obaviješteni o tome šta se dogodilo sa njihovom krivičnom prijavom protiv bivšeg direktora Uprve za šume Nusreta Kalača, vlasnika privatnog preduzeća „Pelengić trejd“ iz Bijelog Polja i drugih povezanih lica iz Uprave za šume u Pljevljima i Područnoj jedinici u Plavu.

Krivičnu prijavu ova asocijacija je podnijela, kako su podsjetili, još u oktobru 2022. godine tvrdeći da su ova lica učinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, kao i drugih eventualnih krivičnih djela koja bi tužilac tokom istrage utvrdio.

"Jasno je nama da je Specijalno državno tužilaštvo zatrpano i da ima mnogo urgentnijih stvari u ovom trenutku. Mi samo ne bi smo  bi željeli da se ova teška zloupotreba i ekocid koji je napravljen na području planinskog pojasa Visitor – Čakor, zaboravi, i da prođe nekažnjeno“, kazali su iz ovog udruženja Portalu RTCG.

Prema njihovim riječima, suština problema je u tome da su izvođački priojketi zavedeni pod istim brojem 1557, još 2019. godine, a tadašnji koncesionari su bez tendera i učešća na tenderu ušli u dva odjeljenja i posjekli preko deset hiljada kubika najbolje drven mase.

„Ti koncesionari su iskoristili priliku što su odjeljenja bila doznačena, ali nije bilo tendera za sječu. Ušli su bahato, kako im se moglo, i nemilosrdno sjekli i odnosili šumsko bogatstvo. Mi znamo, ali bez dokaza ne želimo da pričamo, ko je bio zaštitnik i za koga je radio jedan od koncesionara protiv koga smo podnijeli krivičnu prijavu“, kazali su u ovom udruženju.

Oni su podsjetili i da je jedno od tih odjeljnejnja i čuveno odjeljenje broj 9, u rejonu Ječmište – Čakor.

„Koncesionaru, koji je dvije godine kasnije od doznačenja, znači bez tendera, toliko se šurilio i toliko je bio bahat da je oštetio još 280 stabala, o čemu posjedujemo sve podatke i foto dokumentaciju“, kazali su iz Udruženja drvoprerađivača Plav.

Prijavu u vezi sa ovim odjeljenjem ranije je, kako kažu, podnijela i Uprava za inspekcijske poslove, odsjek za šumarstvo i lovstvo, u kojoj je precizirano za koliko je oštećena država Crna Gora.

„Jedan od ispektora je zatražio da bude isključen iz kontrole, jer nije želio da učestvuje u tim krivičnim radnjama“, dodaju iz ovog udruženja.

Droprerađivači iz Plava tvrde da su ranije zatražili uvid u dokumentaciju u vezi sa sječom na teritoriji opštine Plav, ali da im to nikada nije bilo omogućeno.

Prema njihovim riječima u tom poslu nije bilo nikavog pravila, odnosno da se sječe ono se što mora radi takozvanog čišćenja šume.

„Oni su sjekli najkavalitetnija stabla. Koncesionari bili su pohlepni, da žive i hiljadu godina tražili bi samo za sebe“, kažu iz ovog udruženja.

Drvoprerađivači iz Plava zbog toga su još tada zahtijevali da se  zaustavi ovakav način gazdovanja šumama na sjeveru države. Oni sarađuju da kolegama iz drugih gradova, gdje je situacija identična, apelujući da spriječi dalja pohara najvećeg resursa sjevera države.

Vlada je je najavila da poslije isteka koncesija ove godine, prestaje sa tim načinom gazdovanja šuama, i da će potom biti osnovano jedno državno preduzeće koje će se baviti sječom i izvlačenjem drveta iz šume, a a zatim prodajom na lagetu i po kategorijama.

Za posednje dvije decenije šumama na sjeveru države gazdovalo je samo nekoliko, na prste jedne ruke se može prebrojati, privilegovanih privatnih preduzetnika. Oni su u te poslove ušli praktično siromašni, da bi u međuvremenu napravili privatne imperije, a novac iz tih poslova preliva se u građevinu i druge djelatnosti, kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama.

U odnosu na cijene koje su plaćali ili još uvijek plaćaju koncesionari, mnogi tvrde da je posao sa šumom trenutno najprofitabilniji, čak unosniji i od šverca narkotika.

"Najbitnije je da se taj način gazdovanja šumama zaustavi. Ali ono što je nije bilo zavedeneo u zakosnke okvire, kao što je odjeljenje 9 u Plavu, to se ne smije zaboraviti i ostati nekažnjeno. Ovim problemom treba da se bavi Specijalno državno tužilaštvo, i zbog toga smo podnijeli krivičnu prijavu. Zato samo tražimo da se taj slučaj ne zaboravi i da se procesira“, kazali su iz Udruženja drvoprerađivača Plav.

Oni su pozdravili namjeru osnivanja državnog preduzeća i prodaju šume na lageru, navodeći da se taj sistem gazdovanja odavno primjenjuje u Sloveniji, od čega država ima najveću korist, a pri tome se vodi računa o sortimentima koji se sijeku i strogo vodi računa o raspolaganju šumskim resursima.

"Šume su najvažniji resurs sjevera. Državnim i planskim  gazdovanjem ovaj region može biti Švajcarska, umjesto što su koncesionim gazdovanjem milijarde otišle u privatne džepove, a sjever ostao pust i najsoromašniji dio države Crne Gore“, kažu u Udruženju drvoprerađivača Plav.   

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се