Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

A.M. [ Portal RTCG ]

25. 04. 2024. 16:02 >> 06:14

AMNESTY INTERNATIONAL

Sloboda medija se poboljšala, nekažnjivost napada na novinare prisutna

Sloboda medija u Crnoj Gori se poboljšala, ali nekažnjivost napada na novinare je i dalje prisutna, uključujući i ubistvo urednika lista Dan Duška Jovanovića iz 2004. godine, navodi se u izvještaju Amnesti internešnala o ljudskim pravima u Crnoj Gori za 2023. godinu.

"Sloboda medija se poboljšala, ali novinari su rijetko dobijali odgovore na zahtjeve za slobodan pristup informacijama. Nekažnjivost napada na novinare je i dalje prisutna, uključujući i ubistvo Duška Jovanovića iz 2004. godine, urednika lista Dan", kaže se u izvještaju.

Podsjećaju da je Apelacioni sud u januaru ukinuo presudu protiv istraživačkog novinara Jova Martinovića, nepravosnažno osuđenog i zatvorenog zbog trgovine drogom.

Kada je riječ o segmentu: Mučenje i drugi oblici zlostavljanja, kažu da je Evropski komitet za sprečavanje mučenja u julu pozvao Crnu Goru da okonča kulturu nekažnjivosti mučenja i drugih oblika zlostavljanja, obezbjeđujući da svi navodi o torturi budu djelotvorno istraženi.

"Oko 200 pritužbi je ostalo nerješeno. Nakon devet mjeseci nereagovanja, ministar unutrašnjih poslova suspendovao je policajce optužene za torturu Marka Boljevića i Benjamina Mugoše – postupci su otvoreni u aprilu odnosno maju. U oktobru je poništeno odbacivanje krivične prijave protiv 10 policijskih službenika zbog torture nad Jovanom Grujičićem", kaže se u Izvještaju.

U Izvještaju se, između ostalog navodi i da je Vlada propustila da ženama obezbijedi pristup zaštiti, podršci i pravdi u slučajevima nasilja u porodici, a posebno su bile diskriminisane Romkinje i Egipćanke i žene s invaliditetom.

Podsjećaju da je nastavljeno jedino aktivno suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske, koji je optužen za silovanje i ubistvo u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

"Evropski sud za ljudska prava nije priznao status žrtava srodnicima najmanje 66 prisilno deportovanih bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore u Republiku Srpsku 1992. godine – od kojih je većina ubijena – uz obrazloženje da su dobili odštetu od države, te da je devet optuženih policajaca oslobođeno optužbi za ratne zločine", kaže se u Izvještaju.

Dodaje se da postupak iz 2012. godine nije sproveden u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

"Predlog zakona kojim se uskraćuje obeštećenje civilnim žrtvama rata koje su ubijene ili prinudno nestale van Crne Gore, usvojen je u maju a zatim povučen u decembru. Podnijet je novi predlog koji bi obuhvatio sve civilne žrtve rata uključujući i porodice 20 putnika koji su 1993. godine oteti iz voza koji je prolazio kroz BiH, a potom ubijeni od strane pripadnika paravojnih formacija bosanskih Srba", kaže se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се