Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Marko Terzić, TVCG

08. 05. 2024. 19:40 >> 06:52
Čitaj mi:

ODBRANA NEGIRALA OPTUŽBE

Guberinić: Jovanić prijetio da pazim šta pričam

Suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću nastavlja se danas u Višem sudu. 

                                                                   Video: Marko Terzić 

Sa slobode na pretres u sudnici: nekadašnjeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, sačekale su optužbe svjedoka - bivšeg stečajnog upravnika Milana Guberinića u predmetu Jastreb. Između ostalog Guberinić je saopštio da mu je nakon razrješenja sa tefunkcije, Jovanić zaprijetio da se uzalud žali, te da pazi šta radi. Sve to,odbrana demantuje.   

“Za mene interesantan jedan podatak od današnjeg dana, a to je da je taj stečajni upravnik izjavio u jednom trenutku da eto koleginica njegova, takođe stečajni upravnik, je u tom predmetu samo za prodaju restorana Ridnica dobila 40 i nešto hiljada eura, iako je to samo dvadesetak posto od vrijednosti cijelokupne imovine stečajnih dužnika, iz čega ja samo zaključujem da je on ljut zbog toga što nije i on dobio toliki iznos jer je smatrao da mu pripada”, kaže advokat Blaža Jovanića Velibor Marković.

Svjedok je istakao i da mu je novi stečajni upravnik koji se izjašnjavao na njegove žalbe o razrješenju, kazao da je to sitno pri onome što su mu pripremili da potpiše. S druge strane Jovanić je u sudnici kazao, da je tog svjedoka razriješio zbog brojnih nezakonitosti.

“Sve odluke u tom predmetu koje je donosio stečajni sudija Blažo Jovanić su potvrđene. Ali je za mene interesantno što se ovakvim postupcima krši samostalnost i nezavisnost sudstva, a takođe grubo krši i odredba člana 122 Ustava Crne Gore, kojom je propisano da sudija ne može biti pozvan na odgovornost zbog odlučivanja i glasanja u određenom predmetu”, ističe Velibor Marković .

Mada je za danas bilo planirano saslušanje tri svjedoka, samo je Guberinić dao iskaz. I to djelimično jer su po ko zna koji put došli do izražaja loši prostorni kapaciteti Višeg suda. Pretres je prekinut nakon nešto manje od dva sata kako bi se sudnica oslobodila za ročište u drugom predmetu.

Jovanić se brani sa slobode nakon što mu je početkom godine ukinut pritvor. Viši sud u Podgorici prihvatio je jemstvo koje je ponuđeno. 

Za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je ranije optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća Titan security Podgorica, Securitas Montenegro Podgorica, Top force system Nikšić i Ogimar MNE Podgorica.

Oni se sumnjiče da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се