Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Laura Goci - BBC vesti  [ BBC ]

29. 04. 2024. 13:12   >>  01. 05. 2024. 09:31

Španija: Premijer Pedro Sančez neće podneti ostavku iako su mu ženu optužili da je navodno umešana u korupciju

Prošle nedelje, Pedro Sančez je osudio „kampanju uznemiravanja" njegove supruge i uzeo pet dana pauze od državnih obaveza da razmisli o budućnosti.

Španski premijer Pedro Sančez
EPA
Španski premijer Pedro Sančez kaže da će ostati na čelu vlade

Španski premijer Pedro Sančez kaže da će ostati na čelu vlade, pošto se pet dana spekulisao o njegovoj budućnosti.

Prošle nedelje, Sančez je otkazao sve javne obaveze, jer je sud započeo preliminarnu istragu o navodima da je njegova supruga umešana u korupciju.

Tvrdnje protiv nje, premijer je nazvao „orkestriranom kampanjom uznemiravanja" koju vode desničarski mediji.

Sančez je na vlasti od 2018.

Prošlonedeljna odluka da privremeno pauzira dužnosti da bi razmislio da li je vredno ostati na premijerskoj poziciji, iznenadila je i ljude iz njegove Socijalističke partije.

Optužbe protiv Begonje Gomez, Sančezove supruge, iznela je organizacija Manos Limpias (Čiste ruke) Migela Bernada, čoveka koji se dovodi u vezu sa ekstremnom desnicom.

U četvrtak je tužilaštvo u Madridu zatražilo da se odloži početak istrage, zbog nedostatka dokaza.

I organizacija Manos Limpias je saopštila da su optužbe možda netačne jer su zasnovane na novinskim pričama s interneta, od kojih se jedna već pokazala kao pogrešna.

„Pedro, nisi sam"

Uoči saopštavanja odluke o političkoj budućnosti, u Madridu su se u subotu okupile hiljade pristalica španskog premijera u pokušaju da ga ubede da ne podnese ostavku.

Sančezove pristalice na skupu u Madridu
Reuters
Sančezove pristalice na skupu u Madridu

Pristalice socijalista došle su autobusima iz cele zemlje da prisustvuju skupu podrške Sančezu ispred sedišta njegove stranke u Madridu, uzvikujući „Pedro, ne daj se" i „Nisi sam".

Jedna od njih, Sara Domingez, konsultantkinja u svojim 30. godinama rekla je da smatra da je Sančezova vlada napravila niz dobrih poteza, od zaštite prava žena i LGBT ljudi i manjina.

Hoze Marija Dijez, 44-godišnji vladin službenik koji je došao iz Valjadolida u severnoj Španiji, rekao je da postoji realna mogućnost da bi krajnja desnica mogla da preuzme vlast ako Sančez podnese ostavku.

„To bi značilo korak unazad za naša prava i slobode", rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније