Žabljak
Pretežno oblačno
13.3 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
19.3 °C
Herceg Novi
Umjereno oblačno
27.0 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
17.7 °C

Činjenice su važne!

Objavila M.L.B.

23. 04. 2018. 07:20   >>  09:09 1

CRNOGORSKO SUDSTVO

Hiljade pritužbi, samo 12 disciplinskih

Nešto više od 2.000 pritužbi stranaka na rad sudija podneseno je u proteklih pet godina Sudskom savjetu (616) i Kancelariji za pritužbe pri Vrhovnom sudu Crne Gore (1.439), pokazuju podaci iz izvještaja o radu sudova. Po tim pritužbama nije pokrenut nijedan, od ukupno 12 disciplinskih postupaka protiv sudija.

“Disciplinski postupci u proteklih pet godina nijesu inicirani na osnovu pritužbi fizičkog ili pravnog lica, nego uglavnom na osnovu predloga za sprovođenje disciplinskih postupaka od strane predsjednika sudova”, saopšteno nam je iz Sudskog savjeta.

Od 12 disciplinskih postupaka, dva su okončana novčanom kaznom - sudijama su umanjene plate 20 odsto u trajanju od tri mjeseca, izrečene su četiri opomene, dok su ostali zahtjevi odbačeni.

U istom periodu, odlukom Sudskog savjeta je samo jedan sudija privremeno udaljen sa posla. Riječ je o Danilu Jegdiću, sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

“Protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog produženog krivičnog djela falsifikovanja službene isprave iz člana 414 stav 1 u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao krivičnog djela koje bi ga činilo nedostojnim za vršenje sudijske funkcije”, saopšteno nam je iz Sudskog savjeta.

Po sili zakona, a ne kroz disciplinski postupak,  bez sudijske funkcije je krajem prošle godine ostao Goran Vrbica, sudija Osnovnog suda u Cetinju, jer je osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Od 2011. godine do sada, nijedan sudija nije razriješen zbog grešaka ili nesavjesnog rada.

Napuste funkciju prije disciplinskog

Predsjednik Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava i advokat Velija Murić smatra da statistika o disciplinskoj odgovornosti sudija ne odražava pravo stanje u toj oblasti.

„Veliki je broj pritužbi na rad, žalbi, kašnjenja u izradi sudskih odluka, što bi moglo da bude predmet disciplinske odgovornosti. U praksi se dešava da se kaže sudiji da je pred vratima disciplinske odgovornosti, on podnese ostavku i tu se stvar završava. Mislim da ta praksa nije dobra, jer se stvari prećutno ponavljaju, a nema odgovornosti“, upozorava Murić.

To što uočava Murić, pokazuju i podaci iz izvještaja o radu sudova - najveći broj sudija (ukupno 35) razriješen je na lični zahtjev u proteklih pet godina.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse (GA) kaže da statistika koja se tiče disciplinske odgovornosti sudija nije pravo mjerilo stanja u toj oblasti.

“Pitanje odgovornosti je od suštinske važnosti za vladavinu prava, posebno za poglavlje 23. koje je ključno kada su pregovori sa EU u pitanju. Dosadašnji rezultati su limitirani i ono što je obilježilo predhodni period jeste da su sudije, ukoliko bi prekšili zakon, napuštali sudijsku funkciju, prije bilo koje odgovornosti”, kazao je Vujičić u izjavi za portal RTCG.

On kaže da istraživanja koja GA sprovodi od 2013. godine pokazuju da građani nemaju povjerenje u rad sudova u skoro 50 odsto slučajeva.

“Najviše brine što građani u velikoj mjeri smatraju da ono što može da utiče na rad sudija su korupcija i politički pritisci“, kazao je Vujičić.

Advokat MANS-a Veselin Radulović pisao je više pritužbi na rad sudija. Nijedna od njih nije okončana disciplinskim postupkom.

“Nameće se opravdan utisak da u sudstvu nije uspostavljen sistem odgovornosti zasnovan na činjenicama i objektivnim kriterijumima. Potenciranje pitanja nedostatka odgovornosti kod sudija nije u cilju obaveznog kažnjavanja radi prikazivanja statistike, već u cilju uspostavljanja sistema odgovornosti na objektivan način, koji će javnosti i sudijama poslati poruku da se kršenje zakona od strane sudije bez izuzetka neće tolerisati”, kazao je Radulović.

Sudski savjet: Držimo se zakona

Na statističke podatke i ocjene da nema adekvatne disciplinske odgovornosti sudija iz Sudskog savjeta reaguju stavom da se oni drže slova zakona.

“Zakon propisuje norme u vezi disciplinske odgovornosti i disciplinskih prekršaja. Takođe je jasno propisana procedura ko može podnijeti predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, tako da Savjet primjenjuje Zakon i određuje se u onom broju slučajeva koji su pokrenuti i sprovedeni”, saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Iz Vrhovnog suda poručuju i da se iz godine u godinu smanjuje broj prestavki – pritužbi građana na rad sudija, pa ih je prošle godine bilo 276, a 2008. tri puta više - 921.

„Najveći dio predstavki - pritužbi nije osnovana, jer se stranke obraćaju Vrhovnom sudu zbog toga što su nezadovoljne načinom vođenja postupka, sadržinom procesnih rješenja, i sudskim odlukama koje su donijete. Samo utemeljene pritužbe mogu biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka i to u slučaju ako su činjenice na koje stranka ukazuje, potkrepljuju dokazima“, poručuju iz Vrhovnog suda.

Dva inspektora kontrolišu sve sudove i tužilaštva

Greške u radu sudova mogu da utvrde i pravosudni inspektori, a na nedostatke u njihovom radu ukazala je i Evropska komisija (EK).

Iz Ministarstva pravde nam je saopšteno da trenutno rade samo dva pravosudna inspektora, dok je jedno mjesto upražnjeno, koje planiraju da popune tokom ove godine. Zakonom je propisano da oni vrše nadzor nad radom sudske i tužilačke uprave (arhive, pisarnice i dr.), a taj oblik nadzora ne podrazumijeva miješanje (kontrolisanje, uticaj na predmete) u rad sudija i tužilaca.

Pravosudni inspektori kontrolišu rad sudija, na osnovu godišnjeg plana, koji se objavljuje na sajtu Ministarstva pravde. Svaka kontrola je najavljena, a prošle godine je bilo i šest vanrednih nadzora u osnovnim i višim sudovima.

Tokom redovnih kontrola u protekle tri godine inspektori su utvrdili 14 nepravilnosti kod osnovnih, privrednih i viših sudova, tri nepravilnosti kod prekršajnih sudova i 20 kod odjeljenja za prekršaje.

“Nepravilnosti se uglavnom odnose na zaključivanje upisnika i pomoćnih knjiga, prenošenje i prevođenje starih predmeta u novu evidenciju, nedonošenje odluka o stavljanju predmeta u arhivu i nepotpuno vođenje upisnika”, saopšteno nam je iz Ministarstva pravde.

Brisel traži djelotvornije mehanizme

Na nedostatak rezultata u disciplinskoj odgovornosti sudija ukazao je i Brisel u novom Izvještaju o napretku EK.

Brisel traži da budu praćeni svi slučajevi u kojim ima osnova za disciplinsko djelovanje, a da mehanizmi za disciplinsko kažnjavanje budu djelotvorniji.

„Potrebno je dalje podizati svijest javnosti o postojećim mehanizmima za podnošenje pritužbi i treba uvesti mogućnost da se ospori odbijanje pritužbe pred Sudskim savjetom. Relevatne odluke savjeta treba da budu bolje motivisane, a sudska praksa tek treba da se razvije u ovoj oblasti“, navodi se u Izvještaju o napretku.

Maja LALIĆ BURZANOVIĆ 

Priča je rađena u okviru projekta "Činjenice su važne! Objektivno i inovativno novinarstvo za EU!", koji sprovode CGO sa RTCG i Portal Ul-info. Projekat finansira Evropska unija.

 

Pratite nas na

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo