Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ M.L.B. ]

10. 04. 2022. 14:23 >> 14:27
1

U BERANAMA

Perka i Perku iznenadio snijeg

U Beranama je jutros snijeg iznenadio sve, ali posebno najpoznatiji par roda - Perka i Perku. Ipak, iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore poručuju da ne treba brinuti, jer su ptice razvile brojne mehanizme za preživljavanje u ovakvim situacijama.

"Naime, one imaju perje i paperje kao važan izolacijski sloj i da bi bilo funkcionalno mora ostati suvo. U tu svrhu se kod ptica razvila trtična žlijezda koja izlučuje masnu tvar, a kojom one, pomoću kljuna, premazuju svoje perje. Kod vodenih ptica, među koje spadaju i rode, ova žlijezda je najbolje razvijena", poručuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Osim toga, kako navode, ptice imaju i poseban način razmjene toplote između arterija i vena u nogama, tzv. protivstrujnu razmjenu toplote.

Noge ptica hladnije su od ostatka tijela zbog čega je razlika između temperature okoline i nogu manja, a time je i gubitak toplote manji.

"Još jednu prednost predstavlja građa nogu, odnosno mala količina mišića i tkiva koji je izgrađuju, što omogućava toleranciju niskih temperatura. Ukoliko je jako hladno mogu se primjetiti ptice koje stoje na samo jednoj nozi, dok drugu podižu među perje kako bi se ugrijale i kako bi se smanjio gubitak toplote. Pored toga u hladnim uslovima, pticama je potrebna i kvalitetna prehrana u dovoljnim količinama kako bi imale dovoljno energije za stvaranje toplote. Nadamo se da Rodići nijesu potrošili sve masne zalihe tokom leta do Berana, ali i da su se fino popravili ovih par dana ručkajući na obalama Lima", poručuju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније