Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić ]

30. 08. 2023. 12:57 >> 12:56
1

"BOSTANIJADA" U PLAVU

Dževatove lubenice sa hiljadu metara nadmorske visine

Turistička organizacija Plav će po prvi put ove godine za turiste i građane prirediti danas neobičnu manifestaciju, pod nazivom „Bostanijada“, na kojoj će predstaviti čuvenu plavsku lubenicu, jedinog proizvođača u ovom kraju, Dževata Šarkinovića.

Direktor TO Plav Eldin Feratović rekao je Portalu RTCG da je ovo jedinstvena manifestacija, kojom se pobijaju sva naučna saznanja.

„Nauka tvrdi da lubenica može da uspije do 600 metara nadmorske visine. Ova naša, kao što vidite, uspijeva na oko hiljadu. Zato ćemo danas našim turistima kojih ima još u gradu i građanima Plava i Gusinja ponuditi na degustaciju tu čuvenu lubenicu“, rekao je Feratović.

Plavljanin Dževat Šarkinović, naime, već dvadeset i pet godina sasvim uspješno proizvodi lubenicu na nadmorskoj visini od 950 do 1050 metara, što je sigurno rekord ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

On je za Portal RTCG objasnio da može da proizvede maskimalne količine lubenice, ali da za potrebe Plava i Gusinja godišnje proizvodi oko trideset tona, koliko uspije i da plasira na lokalnom tržištu.

„Ova godina je bila izuzetno loša zbog vremenskih prilika, i neki čuveni regioni u Srbiji nisu uspjeli da proizvedu ni jednu. Ja sam ove godine proizveo dvadeset tona i to smatram uspjehom“, kaže Šarkinović.

Ovaj čovjek kaže da plavska lubenica u normalnim vremenskim uslovima stasava za berbu oko 5. avgusta.

„To praktično znači da kada svuda lubenica počinje da prolazi, kod mene tek počinje da zrijeva. Moglo bi da izgleda kako se sada hvalim ako kažem da je posebnog kvaliteta i svojstvava, što nije teško biološki i hemijski ispitati“, kazao je Šarkinović.

On kaže da na kvadrat zasad lubenice u Plavu, on dobija za jednu trećinu veći prihod od prihoda po kvadratu u Zeti ili bilo gdje u Podgorici.

„Objasniću vam nešto što možda niste znali. Optimalna temperatura za sazrijevanje lubenice je 27 ili 28 stepeni. Sve preko toga je šok za biljku i plod, i tu se dešava ubrzana vegetacija“, tvrdi Šarkinović.

Ovaj čovjek objašnjava i da se šećer i aroma najbolje na polod ostvaruju noću pri temperaturama oko 13 stepeni.

„Tamo gdje se temperature noću ne spustaju ispod 25 stepeni, opet znači i slabiji kvalitet. Sve to opet znači da takva lubenica ne može dugo da stoji, dok moja lubenica u mračnom i hladnom magacinu može da stoji od 20 do 30 dana. I zato je ja imam kada je nema više nigdje na tržištu u Crnoj Gori“, kaže Šarkonović.

On kaže da proizvodnju može povećati koliko god treba, i da već ima ponudu od nekih lanaca hotela na primorju.

„O tome možda počnem da razmišljam sljedeće godine. Bitno mi je za sada da zadovoljavam lokalno tržište Plava i Gusinja“, kaže Šarkinović. On objašnjava da je Turistička organizacija Plav ove godine odlučila da promoviše njegovu proizvodnju lubenice, i da se rado odazvao na njihov poziv.

„Znate kako. Bostanijada znači da se više učesnika takmiči u kvalitetu i kvantitetu. Pošto sam ja jedini proizvođač, takmičiću se sam sa sobom“, kaže Dževat u šali.

Njegove lubenice, na nadmorskoj visini oko hiljadu metara, dostižu veličinu i do dvadeset kilograma, i ima ih više vrsta, što nam je ilustrovao i sa nekoliko fotografija iz privatne arhive. Bavljenje proizvodnjom lubenice u Plavu za mnoge djeluje nevjerovatno, ali Dževat to uspješno radio već četvrt vijeka.
                

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније