Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila R.B.

28. 04. 2017. 21:15 >> 21:36
1

REAGOVANJA IZ DIJASPORE

Crnoj Gori je mjesto u NATO-u

Današnjom odlukom parlamenta, ovaj, istorijskim vjetrovima i neverama izmučeni crnogorski državni brod uvedeni su u mirnu NATO luku, poručio je predsjednik Savjeta Vlade CG za saradnju sa dijasporom, Nenad Popović iz Frankfurta.

"Vama, građani koji ste protiv ove većinske odluke naroda i njihovih predstavnika u parlamentu, govorim kao neko ko živi preko 20 godina u NATO zemlji i uživa sigurnost i stabilnost koji ovaj vojni savez obezbjeđuje. Kako ja, tako i 80% crnogorske dijaspore živi u zemljama koje su članice ove vojne alijanse, u kojima se dostižu visoki demokratski standardi i ostvaruje ekonomski razvoj. Vi imate emotivni problem sa NATO-om, što mogu da razumijem. Imali ste ga onda i sa njemačkom markom i sa Eurom, kao platežnim sredstvom u Crnoj Gori. 

"Nekad bilo, sad se i ne pominje. Ne opstruirajte ovu dobru crnogorsku priču, nećete se pokajati", poručuje Popović.

A, kako kaže, onoj manjini koja po mišljenje ide u Moskvu, poruka: dalje ruke od Crne Gore.

Crnogorci iz Kanade: CG nije imala bolji put od izabranog

Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta pozdravlja odluku crnogorske Skupštine o pristupanju Sjeverno-Atlantskoj Alijansi.

"Kao iseljenici koji više decenija žive u jednoj od država članica NATO-a, smatramo da Crna Gora nije imali drugi i bolji put od izabranog. Vrijednosti Zapadnog svijeta moraju pustiti duboke korijene i u našoj matičnoj domovini, đe su naslijeđene podjele, sukobi, nepovjerenje i krhka demokratija vazda prijetile crnogorskom društvu i državi”, navodi se u poruci upućenoj građanima Crne Gore, Vladi, Skupštini, predsjedniku i iseljenicima.

Kako kažu, iseljenici iz provincije Ontario su permanentno, ozbiljno i patriotski promovisali vrijednosti savremenog društva, njegujući neraskidive veze sa domovinom Crnom Gorom.

"Zajedno sa ostalim iseljenicima širom Kanade i Amerike radovali su se svakoj onoj odluci u Matici, koja je značila napredak i približavanje vrijednostima modernog, civilizovanog svijeta”, navode iz Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta.

Crnogorci sa Kosova: CG čvrst oslonac miru i stabilnosti Z.Balkana

Usvajanjem Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO-u, Crnu Goru je obasjala vječna luča slobode, poručuju iz Udruženja Crnogoraca Kosova. 

"Ovim istorijskim uspjehom Crna Gora je obezbijedila nesalomljivi sistem bezbjednosti granica, ali i postala črvrst oslonac miru i stabilnosti Zapadnog Balkana. Crnogorci sa Kosova pozdravljaju i raduju se ulasku Crne Gore u porodicu najmoćnijih država svijeta", poručio je predsjednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić.

Australijski Crnogorci: Dostignuće koje će zlatnim slovima biti upisano u crnogorskoj istoriji

"Trebalo je da prođe stotinu godina da se Crna Gora vrati na mjesto koje je uživala u Evropi", poručio je povodom današnje odluke Skupštine, predsjednik Crnogorske etničke zajednice Australije, Mihailo Mandić.

Pristupanje Crne Gore NATO alijansi i evropskoj zajednici je istorijsko dostignuće koje će ostati zapisano zlatnim slovima u crnogorskoj istoriji, poručuje Mandić.

"Ovakav uspjeh je tim veći kada se zna kojim je sve pritiscima iznutra i izvana Crna Gora bila izložena. Rijetko se može naći u svijetu toliko agresivnosti i mržnje koju su ispoljavali i koju ispoljavaju pojedini građani i partije protiv sopstvene države", ocjenjuje Mandić.

On podsjeća da su se Crnogorci okupljeni u Crnogorskoj etničkoj zajednici Australije od prvih dana raspada bivše Jugoslavije nedvosmisleno i otvoreno borili za nezavisnost Crne Gore, a od proglašenja nezavisnosti podržavali njen put u evropsku zajednicu i NATO alijansu.

"Srećni smo što smo na tom putu bili od prvih dana našeg osnivanja i što smo svjedoci ispunjenja našeg sna. Zato upućujemo iskrene čestitke poslanicima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli istorijskom činu pristupanja NATO alijansi i time očuvanju državnosti Crne Gore", poruka je iz Australije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније