Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila B.B. ]

25. 12. 2018. 12:59 >> 12:38
2

DIJASPORA

Godišnjica Crnogorske etničke zajednice Australije

Godišnjica osnivanja prve etničke zajednice Crnogoraca u Australiji biće obilježena sjutra, a kako je podsjetio predsjednik Mihailo Mandić, prije 23 godine kada je organizacija osnovana bilo je vrlo malo crnogorskih zajednica koje su od prvog dana osnivanja nedvosmisleno stale u borbu za obnovu crnogorske državnosti.

"Predstavlja nam posebnu čast što je Crnogorska etnička zajednica Australije jedna od njih i što je i do današnjeg dana ostala uzor većini naše dijaspore širom svijeta i na isti način kao takva prepoznata od mnogih značajnih ličnosti i institucija u samoj Crnoj Gori. Ti prvi koraci našeg organizovanja i način djelovanja bio je snažan impuls našoj dijaspori, a trn u oku protivnicima Crne Gore i negatorima njene državnosti i nacionalnosti" kazao je Mandić.

Zato je ovo, kazao je on, i vrijeme i način da se podsjetimo na neka od udruženja i pojedince koji su bili u tom prvom ešalonu borbe za nezavisnu Crnu Goru.

Kako se dodaje u saopštenju Zajednice, svjedoci smo da su se u cijelom svijetu formirala mnogobrojna udruženja koja vode porijeklo iz Crne Gore. Nastala je jedna hiperprodukcija koja je proizvela mnoge negativnosti, pa se polagano brišu tragovi djelovanja udruženja i pojedinaca koji su svoj život poklonili borbi za crnogorsku nezavisnost.

"Djelovanje naših udruženja, treba, ipak, razdvojiti u dvije grupe. Jedna je ona koja je slijedila zavičajna okupljanja i uglavnom su se družili uz svoje pjesme i igre, upoznavali i razmijenjivali iskustva. Generalno gledajući - njih politika nije interesovala (zvanično) ili bolje rečeno nijesu se miješali ni u šta, niti izjašnjavali po bilo kojem pitanju, pa se ima osjećaj da bi nastavili sa pjesmama i igrama da je Crna Gora postala i dio Tunguzije ili promijenila ime u sasvim neko novo! Druga grupa je bila ona koja je u odlučujućim vremenima ustala u odbrani crnogorskih nacionalnih interesa i otvorenoj borbi za crnogorsku nezavisnost. Prvi su se družili i čekali rasplet, drugi su organizovali Susrete, Kongrese, slali peticije, reagovanja, saopštenja, deklaracije itd itd. - budili iseljeničku svijest ka crnogorskoj nezavisnosti i jasno slali poruku građanima Crne Gore o putu koji slijedimo" poručuje Mandić.

Kako je napomenuto u saopštenju, u tu borbu, bez ikakve pomoći od vlasti u Crnoj Gori - izuzimajući Maticu Crne Gore, PEN Centar i tadašnje medije: Monitor, Liberal, Republika, Crnogorski književni list, Pobjeda, pa u početku i list "Vijesti" i pojedina studentska glasila, ušli su sami i povezivanje dijaspore vodili putem nekoliko web sajtova koji su dobro poznati crnogorskoj dijaspori, ali ne i u Crnoj Gori.

"Čak i oni kojima je dužnost da prate rad naših udruženja, nemaju dovoljno saznanja šta je sve naša pomenuta dijaspora do danas uradila. Crnogorska etnička zajednica ostaje posvećena promociji Crne Gore u pravom smislu te riječi i otvorena za saradnju sa svim udruženjima koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom" zaključio je predsjednik CEZA, Mihailo Mandić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније