Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

09. 12. 2019. 08:39 >> 08:56

31. JULA

Dani dijaspore naredne godine u Bijelom Polju

Dani dijaspore biće održani u Bijelom Polju 31. jula naredne godine. U Kulturnom centru Rumija u Čikagu održan je veliki susret dijaspore, kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednici opština Bar i Bijelo Polje, Dušan Raičević i Petar Smolović, te pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

 

Skup je otvorio predsjednik udruženja Senad Perazić, koji je rekao da je riječ o jednom od najorganizovanijih udruženja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

On je istakao i dobru saradnju i komunikaciju koju "Rumija" ima sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju ISKRA i preko državne nagrade za dobročinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.

Mitrović je u obraćanju istakao da u Upravi za dijasporu cijene i vrednuju rezultate "koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore".

On je posebno ukazao na projekte koje Uprava realizuje, a među kojima su javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata organizacija dijaspore, projekti usmjereni na mlade naraštaje poput Ljetnje škola jezika i kulture "Crna Gora moja postojbina" koja se organizuje u Crnoj Gori svake godine, do online kursa jezika sa audio primjerima izgovora riječi, i prevodom na engleski, španski, turski i albanski jezik.

Mitrović je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za školstvo trenutno radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana i dr.

Mitrović je takođe najavio održavanje četvrte po redu manifestacije Dani dijaspore, koja će se održati u Bijelom Polju 31. jula 2020. godine.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da i Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

Naveo je planove ove opštine da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje.

Smolović je govorio i o projektima koje ova opština realizuje, od kojih su najvažniji Đalovica pećina i ski centar Bjelasica. Naglašavajući da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, te da će sami auto put promijeniti sjever i značajno doprinijeti njegovom bržem razvoju.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je pozdravljajući prisutne ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe građana, te naročito istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju ove opštine.

On je kazao i da će Opština Bar u saradnji sa Ministarstvom prosvjete rekonstruisati sportsku školsku salu Gimnazije „Niko Rolović“ i Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, te da su po istom modelu stvoreni preduslovi za izgradnju sportske sale OŠ „Mrkojevići“, Opština je, kazao je Raičević, poštujući inicijativu koja je došla baš od KC “Rumija”, u budžetu za narednu godinu za ovu svrhu izdvojila 150.000 eura. On je takođe najavio rekonstrukciju putnog pravaca Virpazar -Biskupada preko Sutormana, a koja će donijeti novu perspektivu Crmnici i Mrkojevićima.

Nakon pozdravnih govora druženje je nastavljeno uz razgovor, a najviše pitanja odnosilo se na lokalne teme barske opštine odakle potiče najveći dio članstva ovog udruženja.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića.

Punih četvrt vijeka ovo udruženje uspješno radi na očuvanju i njegovanju kulturnog i jezičkog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavičaj. Društvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u svom Baru i Crnoj Gori.

Imaju svoje prostorije u kojima se okupljaju i u kojima održavaju susrete raznim povodima, donatorske večeri, kurseve jezika za mlađe generacije. Odnedavno u prostorijama ovog udruženja smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније