Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Mina; Objavila: M.M ]

09. 12. 2019. 10:54   >>  10:53 1

MITROVIĆ SAOPŠTIO

Projekte prilagođavamo potrebama dijaspore

Crnogorska Uprava za dijasporu aktivnosti i projekte prilagođava potrebama i interesima dijaspore i cijeni i vrednuje rezultate udruženja u svijetu, rekao je direktor Uprave Predrag Mitrović.

Iz Uprave su kazali da je u Čikagu u prostorijama Kulturnog centra “Rumija” održan veliki susret dijaspore kome su prisustvovali Mitrović, predsjednici opštine Bar i Bijelo Polje Dušan Raičević i Petar Smolović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

U ime Kulturnog centra “Rumija”, predsjednik udruženja Senad Perazić naglasio da se radi o jednom od najorganizovanijih udruženja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

On je istakao i dobru saradnju i komunikaciju koju “Rumija” ima sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju ISKRA i preko državne nagrade za dobročinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.

Ističući veliku zainteresovanost dijaspore iz Čikaga za privredna ulaganja u svoj zavičaj, opštinu Bar, Perazić je sugerisao osmišljavanje posebnih mogućnosti i beneficija za ulaganja dijaspore.

Mitrović je istakao da je zadovoljan saradnjom Uprave sa udruženjem “Rumija”, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima.

On je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za školstvo trenutno izrađuje poseban programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana.

Smolović i naveo da Bijelo Polje planira da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i prenosa znanja i iskustva koji posjeduje,

Raičević je ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe građana i istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju ove opštine.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića.

Punih četvrt vijeka ovo udruženje uspješno radi na očuvanju i njegovanju kulturnog i jezičkog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavičaj.

Društvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u svom Baru i Crnoj Gori.

Imaju prostorije u kojima se okupljaju i u kojima održavaju susrete raznim povodima, donatorske večeri, kurseve jezika za mlađe generacije. U prostorijama ovog udruženja smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније