Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2020. 20:58 >> 20:56
3

ZAŠTITA CG ZAJEDNICE U REGIONU

Vlada utvrdila Strategiju saradnje sa iseljenicima

Crnogorska Vlada utvrdila je Strategiju saradnje sa dijasporom – iseljenicima za period od ove do 2023. godine kojom se definišu mjere i aktivnosti na zaštiti položaja crnogorske nacionalne zajednice u regionu.

Iz Vlade su naveli da je usvajanje nove Strategije potvrda da je dijaspora visoko pozicionirana na agendi političkih prioriteta državnih organa i nadležnih ustanova.

“Imajući u vidu izražen trend asimilacije kod jednog dijela našeg iseljeništva, potreban je institucionalni odgovor na te izazove, kojim bi se uticalo na očuvanje nacionalnog i državnog identiteta zajednica u regionu i sprovođenje drugih aktivnosti i mjera, u cilju zaustavljanja izuzetno izraženih trendova asimilacije”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da se prema Zakonu o saradnji Crne Gore sa dijasporom za realizaciju Strategije izdvaja 0,7 odsto tekućeg budžeta, a za konkretne mjere i aktivnosti izdvajaće se najmanje 260 hiljada eura na godišnjem nivou.

Strategijom su, kako se dodaje, definisani prioritetni ciljevi, nosioci poslova i aktivnosti koje treba da stvore neophodne pretpostavke za sistemsko i kvalitetno unapređenje saradnje sa iseljenicima, koja će biti i podsticaj za iseljenike u traženju boljih formi organizovanja i komunikacija sa maticom.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program ostvarivanja principa „Otvorena nauka“ u Crnoj Gori s Akcionim planom 2020 – 2022, koji je utemeljen na viziji Crne Gore da istraživačka djelatnost bude zasnovana na principima Otvorene nauke.

To, kako se dodaje, podrazumijeva da istraživačka djelatnost bude u službi cjelokupnog društva i da je neophodno da javna sredstva usmjerena na finansiranje istraživačkih aktivnosti budu trošena na efikasan i transparentan način.

Iz Vlade su kazali da se, kada je u pitanju nedostatak saradnje između akademskih institucija i privrede, očekuje da će diseminacija rezultata istraživanja, na način predviđen politikom Otvorene nauke, doprinijeti motivisanju nacionalne privrede za ulaganje u istraživačke projekte i višem stepenu saradnje i zajedničkom radu s crnogorskim naučnicima.

Dodaje se da je Programom predviđeno i obezbjeđivanje otvorenog pristupa recenziranim naučnim radovima, nacionalnom akademskom izdavaštvu, istraživačkim podacima.

“Biće omogućena i dostupnost istraživačkih infrastruktura, ukoliko je njihova nabavka ili uspostavljanje finansirano javnim sredstvima, kao i interoperabilnost sa međunarodnim digitalnim istraživačkim infrastrukturama”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније