Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 09. 2015. 13:53 >> 20:04
6

RADENOVIĆ SASLUŠAN

"Neprimjereno miješanje u slobodu medija"

Direktor Televizije Pink M Goran Radenović saslušan je danas u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici jer je glavni specijalni tužilac za Milivoje Katnić pokrenuo protiv njega krivični postupak zbog sumnje da je izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje.

 

Podsjećamo da je juče glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, pokrenuo krivični postupak protiv Radenovića, zbog, kako je kazao, javnih optužbi televizije Pink M da je iz Tužilaštva procurjela vijest o hapšenju budvanskih funkcionera prije nego što je akcija izvedena.

Radenović je u Tužilaštvo došao u pratnji advokata Vladana Bojića, koji je nakon salušanja kazao da je njegov klijent negirao optužbe.

“Legitimno je bilo pravo svakog, a za medije je bila i dužnost da pita i istražuje kako su “curjele” informacije od vitalnog krivično-pravnog značaja i to samo jednom mediju”, rekao je Bojić novinarima.

Mediji, kako je dodao, imaju pravo da istražuju i sumnjaju kako se dogodilo da ekipe Vijesti budu nekoliko sati prije hapšenja u Budvi, ocjenjujući da je to postao obrazac koji se stalno ponavlja na isti način, iz istog tužilastva, istom mediju.

Prema riječima Bojića, neprimjereno je zbog toga krivično goniti medije i novinare koji tu opasnu društvenu pojavu istražuju.

“Pravno stanovište Evropskog suda za ljudska prava ne zahtijeva dokazivanje istinitosti objavljenih informacija, već utvrđenje da li postoje osnovani razlozi da se povjeruje u istinitost objavljene informacije. Okrivljeni je imao obilje razloga i indicija koje su se potvrđivale da povjeruje u ono sto objavljuje. Zato je ono za šta se tereti – bespredmetno”, istakao je Bojić, prenosi CDM.

On smatra da je ovo krivično procesuiranje krajnje neodmjereno i nepromišljeno miješanje vlasti u medijske slobode.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније