Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2015. 14:45 >> 19:29
21

VJERNICIMA I SVEŠTENICIMA

MCP: Ne nasjedajte na provokacije

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je sveštenike i vjernike da se na civilizovan način odazovu pozivu na javnu raspravu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koja će biti održan u Kotoru i Podgorici i da kako navode, ne nasijedaju na provokacije.

Iz MCP zahtijevaju da se učesnicima omogući da na okruglom stolu na civilizovan način slobodno postave pitanja i dobiju odgovore, kao i da budu svjesni da, kako ističu, prekid i neodržavanje okruglih stolova jedino odgovara onima koji su pripremili Nacrt zakona kojim, kako dodaju, atakuju na identitet, subjektivitet i prava crkve kojoj pripadaju.

"Crkva nema ništa protiv da na okruglim stolovima učestvuju i predstavnici vjerske zajednice CPC, osnovane u cetinjskoj policijskoj stanici 17. januara 2000. godine i da štite svoja novostečena prava. Međutim, sa njene ili bilo čije druge strane, svojatanje imena, imovine, identiteta, prava vjekovne Crnogorske mitropolije i kontinuiteta pravoslavne crkve od četvrtog, odnosno trinaestog vijeka u današnjoj Crnoj Gori, predstavljalo bi nasilje protiv božje i ljudske pravde i gaženje temeljnih ljudskih prava, u koja spada sloboda vjere, a time i pretvaranje Crne Gore u besudnu zemlju", poručuju iz MCP.

Mitropolija i Eparhije Budimljansko-Nikšićka, Zahumsko-Hercegovačka i Mileševska smatraju da je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Bijelom Polju svjesno izazvana provokacija građana Crne Gore, među kojima su bili i pravoslavni sveštenici i vjernici.

„Obaviješteni smo da je već od jutarnjih časova po Bijelom Polju širena vijest da će raspravi prisustvovati i bivši, raščinjeni sveštenik Miraš Dedeić. Ta vijest je ciljno širena kroz Bijelo Polje kako bi se vjerujući narod isprovocirao što je kreatorima tog događaja i bio cilj“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, drugim adresama, a ne Crkvi, bilo je potrebno izazivanje nezadovoljstva i uznemirenja prisutnih građana, kao i podsticanje nemira „kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa protivustavnog i neodrživog Nacrta zakona“.

Iz Mitropolije su dodali da javnost još nije dobila odgovor da li je u Dedeićevoj pratnji bilo i pripadnika policije u civilu.

„Umjesto da građani, vjernici i drugi zainteresovani postavljaju pitanja predstavnicima Ministarstva u okviru javne rasprave i dobiju odgovore, ciljno se došlo u situaciju da se priča o drugim temama i da se, opet ciljno, krivica i odgovornost isporuči našoj Crkvi kako bi se po ko zna koji put prikazala kao protivdržavna i destruktivna institucija“, kaže se u saopštenju.

Iz Mitropolije su podsjetili da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizator skupa u Bijelom Polju i da, shodno zakonskim propisima, snosi odgovornost koja je propisana za organizatore javnih skupova.

„Uoči održavanja okruglog stola u Bijelom Polju, Ministarstvo je svoj poziv ponovilo preko sajta Vlade i medija. Građani su se odazvali tom pozivu upravo zbog velikog interesovanja za budući propis kojim se grubo atakuje na pravo na slobodu vjeroispovijesti. Uprkos tim činjenicama, odgovornost za odziv građana u velikom broju je isključivo svaljena na Srpsku pravoslavnu crkvu“, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније