Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

18. 09. 2015. 13:46 >> 14:14
3

OD 1. APRILA

U CG boravilo 878.862 stranaca

U Crnoj Gori je od 1. aprila do danas registrovano 878.862 boravaka stranaca, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore(MUP).

 

Na konferenciji za novinare, povodom projekta "Implementacija Registra boravka do 90 dana", u MUP-u je danas detaljno predstavljena aplikacija "RB 90", koja se primjenjuje od 1. aprila ove godine i preko koje se vrši elektronska prijava i odjava boravka stranaca.

Načelnik Odsjeka za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Dragan Stevanović istakao je da stranac ima obavezu podnošenja prijave boravka policiji u roku od 24 časa od dolaska u mjesto boravka.

"I to ako boravi u Crnoj Gori do 90 dana na osnovu vize za kratki boravak, ili bez vize. Takođe, ima obavezu prijave boravka ako mu je izdata viza na duži boravak, i ako mu je odobren stalni ili privremeni boravak, a namjerava da u drugom mjestu u Crnoj Gori privremeno boravi duže od osam dana", istakao je Stevanović.

Novi zakon o strancima predvidio je i da osim što stranac sam može prijaviti boravak policiji, to može uraditi i davalac smještaja kod koga boravi strano lice, ako je u pitanju boravak u Crnoj Gori u turističke svrhe, kao i lokalna turistička organizacija. Takođe, u slučaju da stranac zatraži medicinsko liječenje u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, zdravstvena ustanova je dužna da prijavi boravak stranca policiji.

Aplikacija "RB 90", primjenjuje se od 1. aprila 2015. godine i preko nje se vrši elektronska prijava i odjava boravka stranaca. Sva lica koja se unose u aplikaciju "RB 90" provjeravaju se kroz nacionalne i INTERPOL-ove baze podataka čime se, osim povećanja bezbjednosti, sprečavaju nezakonite migracije i pospješuje naplata boravišne takse i PDV-a.

Iz MUP-a je saopšteno da ju u 2014. godini nešto više od 500 hiljada stranaca prijavilo boravak. Stranci koji borave u Crnoj Gori, a koji ne prijave boravak policiji, kazniće se novčanom kaznom od 60 do 600 eura. Takođe, pravna lica u Crnoj Gori, koja su dužna da prijave boravak stranca, u slučaju kršenja ove zakonske odredbe, biće kažnjena od 500 do 3 hiljade eura.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније