Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2015. 13:48 >> 13:35

BIJELO POLJE

Otvorena kuća za djecu sa smetnjama u razvoju

Bijelo Polje je od danas bogatije za još jedan socijalni servis namijenjen djeci sa smetnjama u razvoju koja su bez roditeljskog staranja ili čiji su roditelji lišeni roditeljskog prava. „Malu grupnu kuću“ danas su zvanično otvorili, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret Uehara, ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević i predsjednik Opštine, Aleksandar Žurić.

 

Stvaranjem ove grupne zajednice je rezultat dobre bilatralne saradnje Crne Gore i SAD te saradnje građana Bijelog Polja, Ministarstva  rada i socijalnog staranja, UNICEFA-a , Programa humanitarna pomoć Evropske komande oružanih snaga SAD, Kancelarije vojnog atašea i Kancelarije za vojnu saradnju.

Uehara je uvjerena da će novi projekata i požrtvovano i profesionalno osoblje  napravti razliku u životima onih kojima je najviše potrebna takva vrsta pomoći

Posebnu zahvalnost ambasadorka SAD  uputila  je preduzeću PNP“Perošević“ iz Bijelog Polja, koje je izradila objekat.

Kovačević je kazala da je ovo prvi servis takve vrste u Crnoj Gori, jer, kako je dodala, slične inicijative nijesu bile prihvaćene u nekim drugim sredinama.

“Ovo je primjer da dolazi do promjene svijesti i shavatanja da jedan broj djece koja napune 18 godina moraju da imaju ovakve servise jer ne mogu da borave u svojim porodicama , nemaju svoje hranitelje i država Crna Gora  sa svojim međunarodnim  partnerima  i lokalnim upravama mora da stvara uslove za širenje ovakvih servisa širom Crne Gore”, navela je ministarka.

Kovačević je dodala da je sigurna kako će narednih godina i taj cilj biti ostvaren, jer je to, tvrdi ona, nasušna potreba naše države da svoj djeci obezbijedimo pristojne uslove za život.

“U tom cilju  već su pripremljene lolacije  za izgradnju sličnih objekata u Danilovgradu i Baru”, naglasila je ministarka Kovačević izrazivši zahvalnost svim partnerima na ovom važnom projektu, čija vrijednost premašuje 500 000 eura.

Žurić je rekao da će mala  grupna zajednica funkcionisati kao posebna organizacijona jedinica JU „Dnevni centar Tisa“,  i da će njen rad finasirati Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Opština Bijelo Polje.

On je podsjetio na slične projekte po kojima je Bijelo Polje prepoznato kao mjesto u kojem se vodi računa o društveno ranjivim grupama.

O prvim stanarima Male grupne kuće, koja je izgrađena po međunarodnim standardima tako da je prilagođena potrebama korisnika, brinuće stručno osoblje 24 sata.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније