Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 12. 2015. 23:36 >> 23:22

REHABILITACIJA DJECE

PG: Saradnja konjičkog kluba i Doma Zdravlja

Sportski konjički klub Budućnost i Dom zdravlja Podgorica potpisali su danas memorandum o saradnji, koja se odnosi na rehabilitaciju djece i omladine sa posebnim potrebama, sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Potpisali su ga predsjednik Zlatko Maliković i pedijatrica sa edukacijom iz razvojne pedijatrije, Stanka Milić.

Saopšteno je da je memorandum plod dvogodišnje saradnje i podrške Domu zdravlja u razvoju hiporehabilitacije u Crnoj Gori.

Navodi se da je hiporehabilitacij složen kontinuirani program, koji se po tretmanu izvodi u trajanju 30 dana po korisniku i u čijem sprovođenju učestvuju tri lica i konJsko grlo, kao tereapeurtsko sredstvo.

Milić je kazala da će ta zdrastvena ustanova dati sve od sebe da program traje i postane tradicija.

"Radi se o programu koji je inkluzija na djelu. Radi se u opuštenom prostoru i cijela porodica u time učestvuje", kazala je Milić.

Maliković je naglasio da je za njega čast biti dio tima koji realizuje takav projkeat.

"Čast je biti dio tima koji u materijalnom svijetu, kakav je danas, baštini kult dobročinstva i čovjekoljublja. Privilegija je činiti dobra djela, posebno za one za koje znamo da nam ne mogu uzvratiti", kazao je Maliković.

Klub je danas obilježio drugu godinu postojanja i predstavio projekat Zajedno smo jači, namijenjen licima sa posebnim potrebama, sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Član rukovodstva kluba Zoran Tomčić, kazao je da raduje činjenica da se jedna neobavezna ideja, koja je imala za cilj da okuplja najmlađe naraštaje, pretvorila u ozbiljan sportski subjekat.

On je istakao da se u klubu okupljaju stari i mladi, djeca školskog i predškolskog uzrasta, osobe sa posebnim potrebama, stručnjaci različitih profila, treneri jahačkog sporta.

"U sportskom dijelu klub je jedan od osnivača Saveza, a takođe smo aktivni tokom takmičarske sezone u disciplinma daljinsko i precizno jahanje. U fazi smo osnivanja privatne ustanove Centra za obrazovanje i trening, a u junu na nacionalnom savjetu usvojen je naš program hiporehabilitacija",kazao je Tomčić.

Saopšteno je da je Klub realizovao projekat Zajedno smo jači, u saradnji sa projektnim partnerima, Zavodom za zapošljavanje i Resursnim centrom "1. jun".

Menadžerka projekta Dragana Grubor kazala je da su u tom projektu lica sa invaliditetom zastupljena kao učesnici programa i korisnici hiporehabilitacionih tretmana i organizovanja radionica.

"Do kraja godine, do kada traje projekat, u Klubu je radno angažovano osam lica sa evidencije Zavoda naa period od devet mjeseci, dok je 80 djece i mladih korisnici usliga. Sprovedeno je oko 800 hiporehabilitacionih terapija i 27 inkluzivnih radionica", kazala je Grubor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније