Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 01. 2016. 20:04 >> 19:49
4

100 GODINA OD BRODOLOMA

Sjećanje na Medovske stradalnike

Brodolom crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom parobrodu "Brindizi", nadomak albanske luke Medova, na Badnji dan, najveća je masovna tragedija našeg iseljeništva. Sjutra počinje i obilježavanje stogodišnjice njihovog stradanja, a tragični događaj dio je slavne istorije, primjer hrabrosti i patriotizma naših predaka.

Sjutra će crnogorska delegacija, sa našeg vojnog broda, spustiti vijenac u medovskom zalivu iznad potonulog broda, a druga će položiti vijenac na Cetinju, na spomenik „Lovćenska vila“ koji je 1939. godine podignut u spomen stradalih kod Medove.

Drugi dio programa, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, predviđen je za 14. januar, a biće otvorena izložba fotografija iz tog perioda. Održaće se i svečana akademija, sa izlaganjem predsjednika Organizacionog odbora proslave, Igora Lukšića. Biće promovisana i monografija o Medovi, u izdanju Matice crnogorske, Uprave za dijasporu i dva iseljenička sjevernoamerička udruženja.

Milanka Sredanović, RTCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније