Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 01. 2016. 10:30 >> 10:18

U MIJANMARU

Kašić i Ivanović na Budističkoj konferenciji

Sagaing - Mir i Mudrost : druga istorijska Budistička konferencija mira koja se održava od 22.-24. januara u Mijanmaru prvi put će imati dva crnogorska predstavnika. Crnogorsku delegaciju čine Al-Ammar Kašić i Mladen Ivanović članovi "Srednjeg puta".

Budizam je filozofija života čija je suština mir: mir iznutra pa mir spolja. Stoga se i cilj konferencije ogleda u promovisanju mira kroz različita religijska i filozofska učenja. Na konferenciji se okupilo preko 200 stručnjaka iz 52 zemlje i sa preko 500 posmatrača kao i Thein Sein, predsjednik Unije Mijanmara.

Ašin Kumara, jedan od organizatora skupa je izjavio da se mir može tumačiti na više načina.

“Neki od eksperata će govoriti o "duševnom miru" dok će drugima tema biti rat i kako se uzdržati od njega. Danas, kada u svijetu ima i previše nemira, trebamo se suprostviti govoru mržnje, vjerskim sukobima i ratovima jer svi oni počinju u našim umovima. Moramo razgovarati o mogućim načinima za rješavanje tih pitanja na individualnom i globalnom nivou”, poručio je Kumara.

Crnogorsku delegaciju čine Al-Ammar Kašić, psiholog i joga instruktor i Mladen Ivanović, režiser i ekološki aktivista, koji su članovi "Srednjeg puta", theravada budističkog društva, koje ima za cilj prenošenje Budinog učenja na prostorima bivše Jugoslavije i šire.

Njihovi javni časovi meditacije, tokom toplijeg dijela godine održavaju na brdu Gorici, a tokom drugog dijela godine u "Unana" Sportskom društvu na Zabjelu, i besplatni su. Grupne meditacije su prilika da se ljudi druže, razmjene svoja iskustva proistekla praksom meditacije i da ohrabre jedni druge na putu samoposmatranja i discipline uma.

“Po povratku iz Mijanmara, crnogorskoj javnosti će u Sportskom društvu "Unana" i Kulturnom udruženju "Nova Akropola" biti pružena prilika da vidi prezentaciju i film koju su delegati pripremili za svjetsku konferenciju mira , kao i da čuju njihova iskustva”, poručuju iz tih udruženja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније