Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

28. 01. 2016. 08:22 >> 08:08

INŽINJERSKA KOMORA

Poništiti plan za obalu Morače

Inženjerska komora Crne Gore smatra da izmjene i dopune DUP-a ,,Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače južni dio“, kao i cijeli plan, treba poništiti zato što u dokumentu postoji šest spornih tačaka.

"Izradom i usvajanjem tog DUP-a nijesu poštovane odredbe Zakona o planiranju i uređenju prostora iz 2005.godine, Zakona o zaštiti od požara, Pravilnika o sadržaju i kategorizaciji hotela i ugostiteljskih objekata. Zato smatramo da ovaj Detaljni urbanistički plan kao i njegove izmjene i dopune treba staviti van snage, uz poništenje svih aktivnosti, radnji i posljedica koje je proizveo", poručili su iz Inženjerske komore Crne Gore.

Oni su, analizirajući raspoloživu dokumentaciju izrade i planiranje objekta na urbanističkoj parceli devet, kod hotela ,,Podgorica“, svoje stručno mišljenje dostavili Vladi, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i grupi KANA. Kako su podsjetili, u skladu sa smjernicama DUP-a, vlasnik hotela ,,Podgorica“ raspisao je dva konkursa za idejno arhitektonsko urbanističko rješenje, i to prvi po planu iz 2005. godine, a drugi po novom planu iz 2012. godine.

"Prvim konkursnim zadatkom obuhvaćena je dogradnja hotela na postojećoj parceli broj 10. Drugim konkursnim zadatkom iz 2012, odnosno 2013. godine, obuhvaćen je samo novi objekat na parceli devet, dok parcela 10 na kojoj je hotel ,,Podgorica“ nije tretirana. Nakon završetka konkursa i usvajanja idejnog arhitektonskourbanističkog rješenja, urađen je glavni projekat i dobijena građevinska dozvola za izgradnju objekta", objasnili su oni.

Inženjerska komora navodi šest spornih tačaka u tom DUP-u: Prvo, planiranjem novog objekta na parceli broj devet, namjene centralne djelatnosti, neposredno uz sam hotel ,,Podgorica“, kojom se zatvara i onemogućava pristup urbanističkoj parceli broj 10, ta parcela i hotel ostaju bez prilaza i parking prostora. Time se uskraćuje zakonsko pravo hotela ,,Podgorica“ na sopstveni parking i pristup direktno sa saobraćajnice ili javnog puta, odnosno nijesu poštovane odredbe člana 75. Zakona o planiranju i uređenju prostora iz 2005. godine, u kojem se kaže:

„Na urbanističku parcelu mora se obezbijediti pristup sa gradske saobraćajnice ili javnog puta. Urbanistička parcela mora imati površinu i oblik koji omogućava izgradnju i korišćenje parcele u skladu sa planskim dokumentom".

Drugo, formiranje urbanističke parcele 10, po spoljnjem gabaritu hotela, odnosno isključivanjem okolnog prostora oko hotela, koji je nekada bio sastavni dio te lokacije, hotel ostaje bez svog slobodnog prostora sa zelenilom i rekreativnim sadržajem, bez prilaza i parking prostora. Tako gubi kvalitet neophodan za hotele sa visokim kategorijama, u skladu sa Pravilnikom o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata (Sl.list CG 08/15 od 27.02.2015).

Treće, DUP-om nije poštovan GUP Titograd iz 1990. godine u djelu zadatih oblika intervencija za plansku zonu 2.1. kojoj pripada prostor hotela ,,Podgorica“ kao i u dijelu planirane izgradnje proširenja hotelskih objekata za novih 250 ležajeva visoke A kategorije, na lijevoj obali Morače ili kao proširenje kompleksa hotela ,,Podgorica“ (Str. 99-100 GUP Titograd, str.12-14 tekstualnog dijela DUP-a (poglavlje 1.2.2.5. Ugostiteljstvo, stav 2. Hotel A kategorije). To znači da je u kompleksu hotela ,,Podgorica“ planirana izgradnja novih kapaciteta sa 250 ležajeva visoke A kategorije, što DUP-om nije poštovano, već je planirana izgradnja poslovnog objekta centralnih djelatnosti. Četvrto, izradom DUP-a nijesu poštovana autorska prava u tretiranju hotela ,,Podgorica“, iako je na javnoj raspravi izjavljena primjedba nasljednice autorskih prava Svetlane Kane Radević sa zahtjevom za njihovu zaštitu i očuvanje objekata hotela ,,Podgorica“ u izvornom obliku, za koji je dobijena jedina savezna ,,Borbina“ nagrada za arhitekturu u Crnoj Gori, koju je obrađivač ignorisao.

Peto, formiranjem nove urbanističke parcele broj devet, sa planiranjem izgradnje objekata drugačije namjene i zatvaranjem pristupa postojećem objektu hotel ,,Podgorica“, onemogućena je protivpožarna zaštita tog objekta i pristup vozila i ekipa vatrogasnih i drugih hitnih službi sa javne površine, čime je prekršen Zakon o zaštiti i spašavanju.

Šesto, DUP-om „Rekreativno kulturna zona na obali Morače južni dio“ nije definisana maksimalna visina i spratnost planiranih objekata, čime nije poštovan član 26, kojim se definiše da detaljni urbanistički plan treba da definiše, između ostalog: „...detaljnu namjenu površina; nacrt urbanističke parcelacije; indeks izgrađenosti i indeks zauzetosti; urbanističko-tehničke uslove za izgradnju objekata i uređenje prostora (vrsta objekata, visina objekta, najveći broj spratova, veličina urbanističke parcele); građevinske i regulacione linije.

Ovaj dokument potpisali su predsjednik Strukovne komore arhitekata Ljubo Dušanov Stjepčević i generalni sekretar Svetislav Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније