Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 02. 2016. 19:42 >> 19:28

ALEKSANDAR ZEKOVIĆ

I policajci da prijavljuju nepravilnosti

Potrebno je da Savjet za građansku kontrolu rada policije bude vidljiviji kako bi se policajci ohrabrili da i oni sami prijavljuju nepravilnosti kao što je slučaj u svim razvijenim državama, kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.  On smatra da je za to neophodno i efikasno funkcionisanje nezavisnog Sindikata policije, odnosno da je potrebno stvoriti kulturu da se iznutra prijavljuju nepravilnosti. Zeković je to kazao na informativnoj tribini "Policijski servis i policijski integritet u Nikšiću", koju je organizovao ALFA Centar.

Zeković je podsjetio da je Savjet za građansku kontrolu rada policije nezavisno kolektivno ombudsman tijelo, specijalizovano za pitanja policije koje prati i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja.

“Savjet radi  po principu pritužbi, tako da je potrebno podnijeti incijativu prema Savjetu. Moramo konstatovati da još uvijek ne postoji visok stepen nadzora", kazao je Zeković.

Tribina je bila prilika da predstavnici organizacija civilnog društva Nikšića, u neposrednom razgovoru sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije, razmijene znanja i iskustva u vezi sa konkretnim primjerima primjene policijskih ovlašćenja, saradnji lokalnih NVO sa policijskih servisom i mogućnostima da se osnaži dalji razvoj policije na lokalnom nivou i njen rad dodatno unaprijedi potrebama zajednice. 

Član Savjeta Dražen Cerović, osvrćući se na ulogu nevladinog sektora u procesu podnošenja inicijativa, naglasio je da je potrebno podnositi što više inicijativa kako bi se nepravilnosti  suzbijale.

"Sa druge strane, veliki je problem što se inicijative ne doživljavaju kritički u smislu potrebe za promjenom već, nažalost, proizvode kontraefekat. Stoga je potrebno da NVO upućuje, kako inicijative koje se odnose na nepravilnosti, tako i inicijative u smislu same zaštite pripadnika policije kako bi se slika koja postoji između NVO i Policije ispravila”, objašnjava Cerović.

Nada Koprivica, iz organizacije SOS Nikšić, je naglasila da je problem što sprovođene odredbi zavisi od ličnog stava pojedinaca.

“Iz iskustva moje organizacije, mogu slobodno da zaključim da je najveći problem u sprovođenju odredbi taj što njihovo sprovođenje zavisi isključivo od stava pojedinca. Takođe, nebrojano puta imamo primjere da istu prijavu više inspektora različito tumači. Isto tako, smatram da je odgovornost tužioca najveća”, ističe Koprivica.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović, je naglasio da je potrebno raditi na jačanju međusobnog povjerenja i partnerstva.

“Što se tiče profesionalnog odnosa ALFA Centra i Uprave policije, za 10 godina našeg rada, mogu reći da je saradnja na  visokom nivou. Međutim, ono što kao građanin primjećujem jeste da građani nemaju hrabrosti da prijave krivično djelo ili tek, namjeru da se ono izvrši.  Mnogo je razloga za to, ali mislim da je najveći taj što građani nemaju povjerenja u profesionalnost policajca i njegovu ulogu da štiti i bude servis građana”, zaključio je Dedović .

Tribini su prisustvovali predstavnici Naučno stručnog centra “Defendologija”, NVO “Naša budućnost”, građanskog pokreta “Alternativa”, NVO SOS Nikšić i NVO ALFA Centar.

Savjet: U nekim oblastima dobra saradnja policije i NVO u Nikšiću

Predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu policije, Aleksandar Saša Zeković i Dražen Cerović, posjetili su i Centar bezbjednosti (CB) Nikšić. Posjeta je realizovana kroz programsku saradnju i uz logističku podršku Uprave policije.

Tokom radnog sastanka sa načelnikom CB Nikšić, Miloradom Žižižem, uz prisustvo starješina i menadžmenta iz sjedišta Uprave policije, predstavnici Savjeta neposredno su se upoznali sa rezultatima i izazovima u radu jedne od najvećih organizacionih jedinica policije.

Sagledani su, kako je saopšteno, i stvarni kapaciteti CB Nikšić za efikasnu i uspješnu primjenu zakona. Razgovarano je o implementaciji zaključaka i preporuka Savjeta, i aktuelnim predmetima koji su u radu Savjeta a čiji su podnosioci građani Nikšića. Diskutovano je o dosadašnjoj međusobnoj komunikaciji, bezbjednosnoj situaciji u Nikšiću, primjedbama lokalne javnosti u vezi sa postupanjem i kapacitetima policije. 

Žižić je detaljno predstavio podatke o ukupnoj bezbjednosnoj situaciji.

"Konstatovan je pad stope kriminaliteta i dobri radni rezultati. Savjet je posebno pohvalio rezultate i rad referata za maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici i bezbjednost u saobraćaju. U tim oblastima je prepoznata dobra saradnja sa lokalnim NVO koja je pozitivan primjer na nacionalnom nivou", navedeno je u saopštenju.

Savjet je izdao konkretne preporuke za unaprjeđenje primjene policijskih ovlašćenja i bolju saradnju sa osjetljivim grupama koje je, kako se navodi, načelnik CB uvažio.

"Namjera Savjeta je i da se kroz terenske posjete organizacionim jedinicima poveća njegova vidljivost u policiji kako bi se povećao broj policijskih službenika koji se obraćaju ovom tijelu i tako ukazuju na neprofesionalnost i neefikasnost svojih kolega. Po prvi put, uspostavljen je dijalog, i direktan kontakt, sa lokalnim građanskim strukturama", zaključuje se u saopštenju Savjeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније